DRAMA NA PEŠTERU: Iz smeta spašena TRUDNICA sa mužem

trudnica

Foto ilustracija: Dnevne.rs/pixabay

Olujno nevreme na Pešteru: Blokirani putevi, zavejano dvadeset sela. Na putu Sjenica – Bare izvučeni Nevzeta i Nedžad Crnovršanin. U Sjenici danas minus sedam, a u Bunarima i minus deset

SNEG praćen jakim olujnim vetrom koji na Pešteru pada duže od 30 sati, stvara velike nanose i blokira puteve na gotovo celoj visoravni.

[adsenseyu4]

Najteže je danas bilo u naselju Bare, udaljenom od Sjenice 30 kilometara, jer je put u blokadi, a sva sela na ovom delu Peštera su zavejana i odsečena od sveta, a potom i u Crvskom, Blatu, Goševu, Kainovićima, Janturinama, Borišiću, Višnjevu, Podama, Poljicama…

Na ovom putu, kod mesta Višnjevo – Hanovi, danas pre podne u kolima su dva sata bili zarobljeni trudnica Nevzeta Crnovršanin i njen suprug Nedžad.

Trudna Nevzeta krenula je iz sela Borišići sa suprugom Nedžadom i dvoje dece, od četiri i sedam godina, u Prijepolje na porođaj, ali su na putu Bare – Sjenica, kod mesta Hanovi-Višnjica, kolima upali u visoke nanose i nisu mogli ni nazad, ni napred.

– Uhvatila nas je panika, uplašili smo se i za sebe i za decu. Mobilnim telefonom pozvali smo putare, ali su nam oni rekli da kamionom mogu da priđu samo na kilometar do nas. Sneg je još jače padao, a mi smo bili u još većem strahu. Tada sam pozvao Miću Kaličanina, zamenika predsednika opštine Sjenica, i zatražio pomoć. Ni trenutka se nije razmišljao, samo je kratko rekao: “Dolazim odmah”… – rekao je Nedžad.

Putari i radnici opštine uspeli su da ih oboje izvuku iz snežnih smetova, a trudnicu da bezbedno prebace do Sjenice. Kako ističe Verislav Radević, direktor OŠ “Sveti Sava” u Barama, nastave nije bilo, jer zbog zavejanih puteva đaci nisu mogli da se probiju do škole. Vrlo teško, samo terenskim vozilima, danas se stizalo do Karajukića Bunara, Buđeva, Trijebinja, Dolića, Raždaginje i drugih većih pešterskih sela.

[adsenseyu1]

Mada se olujno nevreme još nije smirilo, nadležni iz opštine Sjenica poslali su tešku mehanizaciju da čisti regionalni put Sjenica – Bare.

Najugroženiji deo Peštera danas je obišao zamenik predsednika SO Sjenica Mića Kaličanin, koji je istakao da će, čim se stiša oluja, mehanizacija krenuti da deblokira zavejana sela i njihove žitelje.

U Sjenici je danas, inače, izmereno minus sedam.

HEROJSKI PODVIG PRIJATELjA

Sa Kaličaninom su u “ladu-nivu” seli njegov saradnik Mihajlo Tripković i novinar Edib Honić. Rizikujući živote, uspeli su da se probiju do Hanova i četvoro Crnovršanina. Za dva sata Nevzeta i njen suprug bili su u Sjenici, a potom su produžili za Prijepoplje.

– Hvala im do neba, oni su naši heroji, spasli su nam živote – rekao nam je kratko Nedžad.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:M.Nićiforović,Novosti.rs)

[adsenseyu2]