DRAMA NA KOSOVU: Specijalci POLICIJE KOSOVA uhapsili 15 Srba – Vlada Srbije VANREDNO zaseda! (INFO)

haos

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Specijalne jedinice kosovske policije uhapsile su danas petnaest Srba na Brezovici, zatražena hitna sednica Vlade Srbije

Specijalne jedinice kosovske policije uhapsile su danas petnaest Srba na Brezovici, izjavio je danas direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i najavio da će zatražiti da se zbog toga sazove hitna sednica vlade..

– Jutros, nešto posle deset časova, do zuba naoružana jedinica kosovske policije Rosu upala je u nacionalni park Šara na Brezovici i uhapsili sve radnike koje su tamo zatekli – rekao jeÐurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Briselu.

[adsenseyu5]

Ðurić je naveo da su kosovski specijalci uhapsili 15 radnika, na čelu sa direktorkom i da su oni trenutno u pritvoru u Uroševcu.

On je ocenio da je reč o grubom napadu na osnovna pravakosovskih Srba, gaženju svega što je dosad dogovoreno u briselsom dijalogu i provokaciji usmerenoj prema celoj Srbiji.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Šef kancelarije za KiM je ocenio da je ova akcija povezana sa pokušajem Kosova da se učlani u Unesko i da je na delu pokušaj da se Srbiji nametne nasilno prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je najavio da će od premijera Srbije Aleksandra Vučića tražiti da zakaže hitnu sednicu Vlade Srbije.

[adsenseyu1]

– Srbija ne sme da ćuti i neće ćutati pred nastojanjem da joj se otme kulturna baština i pred gaženjem osnovnih prava našeg naroda na KiM – kazao je Ðurić i dodao da je preneo nezadovoljstvo Beograda i predstavnicima EU.

Foto: Tanjug/Boki

On je naveo da ima informacije da postoji pokušaj da se u pregovaračku platformu za otvaranje poglavlja 35, koja se trenutno priprema u Briselu, ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nametne stav Prištine o statusu Kosova.

– Mi smatramo da Priština treba da zadrži objektivnost i neutralnost u vezi sa statusom – naglasio je on.

Ðurić je kazao da očekuje da se Vlada na vanrednoj sednici jasno odredi kako prema hapšenju Srba na Brezovici, tako i prema nastojanjima Kosova da uđe u Unesko.

Foto: Marko Todorović

– Sada je vreme da podvučemo crtu i da donesemo pravi politički sud o tome u kom pravcu ide briselski dijalog i da analiziramo da li je to što nam se nameće zaista normalizacija odnosa sa Prištinom ili nametanje njihovog stave o statusu – rekao je on.

(Tanjug)