DRAGUTIN TODORČEVIĆ: Potresna priča beskućnika kog su SPALILA DECA

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Životna priča Dragutina Todorčevića, beskućnika koji je umro u stravičnim mukama kada ga je u noći između ponedeljka i utorka na ulici zapalio dvanaestogodišnji dečak sa drugarima, bila je teška i tužna. Međutim, ovaj čovek, uprkos svemu, neko vreme je živeo u prihvatilištu za beskućnike u Futogu i vodio je aktivan život, ispunjen umetnošću.

Futoški prihvatni centar je napustio pre dve godine, ali je u njemu svakako ostao upamćen, a o svom životu govorio je i pred televizijskim kamerama Radio-televizije Vojvodine.

– Životni put me ovde naveo, jednostavno. Kad je došlo bombardovanje, ekonomski sam pukao, brak mi je pukao. Posle sam se odao alkoholu. I tako sam bio po ulicama svakojakim, ostao sam na ulici – ispričao je Dragutin.

[adsenseyu4]

On je dodao da je u prihvatnom centru završio nakon što su mu ukrali štake na ulici.

– Jednom su mi ukrali štake, zvao sam policiju, a policija je onda zvala Crveni krst. I doveli su me ovde – ispričao je Dragutin.

Kako “Blic” saznaje, on je u Prihvatnom centru učestvovao u izložbama, pesničkim večerima, predstavama… Tako je bio učesnik izložbe „Šire od svetlosti“, koju je otvorio recitovanjem svojih stihova.

Kao pesnik-amater učestvovao je čak i u Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu. Iako beskućnik, učestvovao je čak i u dobrotvornim akcijama.

Dragutin i njegovi cimeri iz prihvatilišta pokazali su empatiju i veliko srce učestvujući u tradicionalnoj novogodišnjoj akciji kićenja jelki. Sav novac prikupljen prodajom ukrasa doniran je udruženju DEBRA, čiji su osnivači roditelji dece-leptira – dece obolele od teške i neizlečive bolesti osetljive kože, bulozne epidermolize.

Pravio Krcka Oraščića od papira

Todorčević je zajedno sa još jednim korisnikom usluga Prihvatilišta svojevremeno ukrasio i pobedničku jelku na humanitarnoj akciji. Uz jelku, ukrašenu na temu bajki, osmislili su i lik Krcka Oraščića od papira, radeći u svojoj maloj stolarskoj radionici napravljenoj od ostave. Džeparac koji su za potrebe izrade jelke dobili od Ministarstva tada je iznosio svega 1.000 dinara.

Otišao iz prihvatilišta zbog žene

Rukovodilac prihvatilišta za beskućnike Anđelka Barać potvrdila je za ’’Blic’’ da je pokojni Todorčević bio korisnik te ustanove dve godine u dnevnom boravku.

– Prešao je i na trajan smeštaj u Domu u Futog, ali ga je samovoljno napustio sa jednom ženom koja je, takođe, živela u našoj ustanovi. Oboje su bili alkoholičari, s tim da je on bio jako agresivan u takvom stanju. Iznajmili su stan u Novom Sadu, ali kada je ona umrla on je počeo da se smuca po ulicama. Zvali smo ga nazad u Dom, ali nije hteo da dođe – rekla je Baraćeva.

Dodala je da je Todorčević mogao da radi, te je imao solidnu penziju, tako da nije bio klasičan beskućnik.

– Rođen je u Futogu gde je nekada imao lepo imanje, a otac je petoro dece. Svi su odrasli ljudi, jedna ćerka mu živi u Beočinu, a druga deca su u inostranstvu – saopštila nam je Baraćeva.

[adsenseyu1]

Dečaci zapalili beskućnika iz čiste obesti

Dečak (12) koji je izazvao požar i zapalio beskućnika Dragutina Todorčevića (64) živi sa porodicom, kao i jedan od dečaka koji je bio sa njim, dok treći dečak (13) živi u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Sremskoj Kamenici.

Dvanaestogodišnjak se tereti da je u noći između ponedeljka i utorka oko četiri sata zapalio nesrećnog Dragutina Todorčevića, iza lokalne prodavnice u Bulevaru oslobođenja 21, dok su njegova dva trinaestogodišnja drugara sve to posmatrala.

“Blic” je nakon incidenta više puta pokušao da stupi u kontakt sa zaposlenima u Domu za decu bez roditeljskog staranja, kao i sa Centrom za socijalni rad, međutim, od njih danas nije bilo moguće dobiti komentar povodom ovog užasnog događaja.

Dete koje je zapalilo čoveka u svom iskazu u policiji je reklo da mu nije bila namera da čovek izgori, nego mu je samo “iz zabave palo na pamet da zapali novine i baci na njega”.

Dečaci su odmah nakon davanja iskaza pušteni kućama, a dvanaestogodišnjak koji je zapalio čoveka ne podleže krivično-pravnoj odgovornosti te je, takođe, pušten iz policijske stanice.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Blic.rs)

[adsenseyu2]