DR STEVANOVIĆ: Doneta hitna odluka za prestonicu, promenjen sistem testiranja na koronu

epidemija

Foto: Tanjug/Z. Zestic

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, a pacijenti moraju da odu tamo, pa tek onda u prijemno-trijažne centre, rekao je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica dr Goran Stevanović.

– Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata. Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja – rekao je direktor Infektivne klinike.

Dr Stevanović je istakao da zna da pacijenti često idu drugim putem, ali da je ovo jedino smisleno rešenje kako bi se rasteretio sistem.

– Molim vas da ovo poštujemo, svi koji su bolesni i imaju simptome, da počnu od svojih ambulanti, tako ćemo lakše prebroditi sve ovo – rekao je on.

Preraspodela lakših slučajeva

Dr Mijomir Pelemiš je nakon sastanka izjavio da ćemo pobediti epidemiju, ali da moramo da radimo zajedno. Najavio je i novi sistem preraspodele pacijenata.

virus

Foto: Rojters

– Lakši ili slučajevi koji su pri izlečenju biće iz klinika upućivani u kovid bolnice. Ako budemo svi zajedno radili, usporićemo ovu epidemiju. Doći će trenutak, nije tako daleko, kada ćemo je i pobediti – rekao je dr Mijomir Pelemiš

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)