DR KON UPOZORAVA: Pustili smo virus previše i da ga je sada teško staviti pod kontrolu!

korona

FOTO: PRINTSCREEN PINK

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da je u borbi protiv korona virusa glavno sprečavanje kontakata i uvođenje strože kontrole obolelih kojima je određena kućna izolacija

Doktor Kon kaže da broj novoobolelih pokazuje da mere dosad nisu dovoljno ozbiljno shvaćene.

On ističe da se medicinski deo Kriznog štaba več neko vreme zalaže za skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, pre svega noćnih klubova, koji predstavljaju najkritičnija mesta za zaražavanje.

Radno vreme je skraćeno, a mi smo bili i oštriji i tražili skraćenje do 18 sati. Cilj je spasiti živote i obezbediti normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema koji je ozbiljno napadnut. Zato nam je važna kovid-bolnica u Batajnici, čijom će se izgradnjom znatno rasteretiti zdravstveni radnici, ali i pacijenti“, rekao je dr Kon za emisiju “Pravac” na Pink-u.

Ističe da treba izbeći gužve, sva mesta na kojima je nemoguće držati fizičku distancu, pa i “Crni petak” koji je pred nama, a koji bi mogao da okupi veliki broj kupaca na jednom mestu.

PROČITAJTE JOŠ: NOVE MERE STUPILE NA SNAGU! Ko može da radi, a ko mora da stavi KLJUČ U BRAVU

Kada je reč o merama koje bi efikasno suzbile širenje epidemije, kaže da ni on nije načisto šta bi bilo najpovoljnije, a da je epidemiološki gledano najefikasnije potpuno sprečavanje kontakata.

U martu smo imali zatvaranje, ali tada nismo znali puno o virusu i na njega nismo bili spremni. Sada ne može tako da se priča i mera vanrednog stanja neprimerena je u ovom trenutku“, kaže epidemiolog.

Ocenjuje da je trenutna aktivnost virusa izuzetno velika.

Mislim da smo pustili virus previše i da ga je sada jako teško staviti pod kontrolu“, kaže dr Kon za Pink.

Na pitanje šta se danas zna o virusu, epidemiolog kaže da je dosta novih saznanja o Kovidu-19, a da je jedno sasvim sigurno – Kovid je prirodni virus, što dokazuje činjenica da vreme prolazi, a on je i dalje u cirkulaciji.

naucnik

Foto ilustracija: Reuters

Veštački virusi uglavnom ne uspevaju da dugo opstanu u prirodi. Opet je i ovo samo zapažanje i špekulacija, jer niko dosad nije dokazao ni za jedan virus da je potekao iz laboratorije“, kaže dr Kon.

“Antitela se gube, ali ne kod svih jednako”

Kada je reč o antitelima i tome da li su oni koji su preleželi korona virus “mirni”, epidemiolog kaže da je tu puno nejasnoća, ali da je jasno da se nivo antitela gubi, ne kod svakog pojedinca jednako i istom brzinom.

Činjenica je da se antitela gube posle najviše šest meseci. Dokazano je da se antitela kod, recimo, gripa gube posle šest meseci i zato imamo vakcinaciju svake sezone. Kod svih virusa postoji problem dužine trajanja imuniteta posle vakcinacije i kod Kovida će se sve detaljno tek istraživati“, kaže epidemiolog.

“Od vakcine ne treba očekivati čudo”

Na pitanje o vakcinama koje će Srbija kupiti, dr Kon kaže da ima poverenja u to koje ćemo vakcine nabaviti.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI VIRUS PRETI ČOVEČANSTVU: Prenosi se sa čoveka na čoveka, tri od pet ljudi umru!

Da nemam poverenja, ne bih bio epidemiolog. Epidemiolozi su „apostoli imunizacije“ i oni koji prenose znanje, primenljivo u ovakvim situacijama. Vakcina jeste spas, ali od nje ne treba očekivati čudo, jer efikasnost svake vakcine mora da se dokaže u praksi“, kaže dr Kon, dodajući da za to mora da prođe jako puno vremena.

I neželjene reakcije, kaže, ispituju se u dugom vremenskom periodu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)