DOKTORKA DARIJA: Korona napada ponovo na jesen

doktorka

Foto: Tanjug

Darija Kisić Tepavčević smatra da bi drugi talas epidemije mogao da pogodi Srbiju tokom jeseni.

Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je u nišavskom okrugu u ovom trenutku procenat pozitivnosti na korona virus ispod sedam odsto, od svih testova koji su urađeni, što spada među najbolje epidemiološke situacije u našoj zemlji.

– Nema ni jednog dela zemlje gde je taj procenat pozitivnosti veći od 15 odsto, a u većem delu je i manji od 10 odsto. Imali smo periode kada je bilo i 30-40 odsto” rekla je Kisić Tečavčević, koja je bila u nedavno oformljenom Kriznom štabu za nišavski i toplički kraj.

Ona je, rekla da Krizni štab za to područje, koji postoji od ranije, sada nastavlja da radi u svom redovnom sastavu. Kako je navela, privremena bolnica u niškoj hali Čair je zatvorena, “nadamo se ne samo privremeno već da više neće za njom biti potrebe”.

OTVARAJU SE VRTIĆI? Biće propisane SPECIJALNE MERE, deca se vraćaju u obdaništa PO FAZAMA (INFO)

Darija Kisić Tepavčević smatra da bi drugi talas epidemije mogao da pogodi Srbiju tokom jeseni. Kisić je ukazala da se u nekim zemljama, koje su objavile da su ugasile epidemiju, vrlo brzo dogodio i drugi talas.

– To se desilo u ranijem period kada je bila sezona respiratornih infekcija, sada nije takva situacija i to nam ide na ruku, ali taj drugi talas bi mogao da se desi i na jesen – rekla jedoktorka Kisić Tepavčević.

– Kada se vrate sva oboljenja slična gripu I kada počne njihova sezona ako ovaj virus ne nestane i ne uništi ga visoka temperatura, onda je izvesno da nam se može vratiti na jesen. Ali ne nikada u ovakvom obimu, nikada sa ovakvom osetljivosti populacije, kaže Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je važno da se građani vrate svojim svakodnevnim životnim tokovima, ali je naglasila da su neophodni pažnja i oprez.

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Mere koje nazivamo socijalno distanciranje, odnosno održavanje bezbedne udaljenosti izmedju osoba, često pranje ruku, mora da se poštuju i u narednom vremenskom periodu”, rekla je Kisić Tepavčević.

 

(Dnevne.rs/Pink)