DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Veće plate od PRVOG NOVEMBRA, evo ko će dobiti najveće povećanje

Foto-ilustarcija: Tanjug/Filip Krainčanić, Telegraf

U Skupštini Srbije saopšteno je da će od 1. januara naredne godine početi da se primenjuje indeksacija penzija po takozvanoj “švajcarskoj formuli”, za koji je ocenjeno da je najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađane.

– Ovo je najbolji i najpravedniji način, možete videti to i po reakciji naših sugrađana – saopšteno je tokom skupštinske rasprave.

Na dnevnom redu skupštine pored izmena i dopuna budžeta za 2019. godinu, nalaze se i Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Iskazano je da je važno da postoji dovoljno novca u budžetu i da se teži ka tome da se za rast plata veže i rast penzija i da postoji fer i direktan odnos.

– Cilj nam je bio da povećanjem ne dovedemo u pitanje ekonomsku stabilnost. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku i vodimo računa o svakom dinaru – poručili su iz resornog ministarstva.

SPISAK MINISTARA KOJIMA SE DRMA FOTELJA: Čak šestoro će biti smenjeno! I ona je u panici

On je precizirao da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti povećane od 1. novembra i to u iznosu od osam do 15 odsto, a prosečno 9,6 odsto. Medicinske sestre će dobiti najveće povećanje, 15 odsto.

– Namera nam je da zadržimo kvalitetan kadar u javnom sektoru, a kako bi građani Srbije imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu…kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da, osim povećanja plata, ulažemo i milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno pre svega u bolnice i kliničke centre –  saopšteno je.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika, on je kazao da medicinske sestre treba da imaju najveće povećanje plata i naveo da je u poslednjih pet godina 12.000 medicinskih radnika našlo zaposlenje u zdravstvenom sistemu Srbije, tako da nisu tačne pojedine informacije da je došlo do smanjenja njihovog broja.

Dr Rajović otvoreno o tome zašto su nam deca manje inteligentna nego ranije generacije! RODITELJI, URADITE VAŠ DEO POSLA

Poslanici vladajuće većine su na sednici Skupštine Srbije najavili da će podržati rebalans budžeta. Oni su pohvalili to što će budžetski suficit biti usmeren na povećanje plata, pomoć penzionerima i kapitalne investicije.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović ukazao je da se naredni budžeti moraju usmeriti ka rastu i ka malim i srednjim domaćim preduzećima i da se mora više razmišljati o rasterećenju privrede. Poslanik SDPS Ivan Bauer rekao je da će suficit biti upotrebljen za nešto dobro i korisno.

Majka dala 8.000 dinara za ekskurziju ćerke, a ovo je obrok! Nastavnici jeli sa švedskog stola na koji deca nisu imala pristup?!

Naveo je i da su građani podneli najveći teret fiskalne konsolidacije i da su zaslužili da se to odrazi sada kroz rast plata i penzija. Poslanici PUPS-a su ukazali na to da ne bi smelo da dođe do velikog raskoraka između prosečnih plata i penzija.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)