DEVET GODINA SE ČEKALO: SPC patrijarha Pavla proglašava svecem

Pavle

Foto: printscreen/youtube

Patrijarh Pavle prema mišljenju brojnih vernika zaslužuje da bude proglašen svetiteljem, što će najverovatnije biti jedna od glavnih tema na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

– Krajnje je vreme da se kanonizacija patrijarha Pavla nađe na dnevnom redu sabora, koji će biti održan početkom maja, jer su se odavno stekli uslovi – rekao je izvor za beogradske medije.

Patrijarha Pavla mnogi vernici su još za života nazivali “hodajućim svecem”, a njegovi poštovaoci već devet godina željno iščekuju da se donese odluka o njegovoj kanonizaciji, odnosno da se patrijarh proglasi svecem.

U prilog tome idu i svedočenja brojnih vernika koji tvrde da su im molitve koje su izgovorili nad grobom partijarha Pavla donele isceljenje.

Sa ovim se slaže i vladika mileševski Atanasije Rakita koji ne negira da će kanonizacija patrijarha Pavla biti na dnevnom redu sabora SPC.

PRIPREME ZA VELIKI PRAZNIK: Ovo su pet STROGIH PRAVILA uskršnje nedelje

– Bilo je jasno da je patrijarh Pavle Božji čovek, u to nema sumnje. Bio je blizak Bogu, a ono što je sigurno jeste da je živeo po njegovoj volji i zapovestima. To je čovek ljubavi i dobrote, takvih ljubavi je gladan ovaj svet. Čim neko ispunjava volju Božju, onda i njega sluša Bog, tako da nije iznenađenje ako se čuje da su njegove molitve nekom pomogle i da su isceliteljske – kaže vladika.

SPREMITE SE ZA USKRS: Sipao je malo boje u posudu sa pirinčem, hit caka za farbanje uskršnjih jaja! (VIDEO) (FOTO)

I Dimitrije Kalezić, penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta, kaže da se ne bi iznenadio ako bi to bila tema sabora, pošto je Pavle bio jedan od najpoštovanijih ljudi na ovim prostorima u poslednjih 200 godina.

– Posle Svetog Petra Cetinjskog, niko u narodu nije bio tako poštovan i prihvaćen kao patrijarh Pavle. A da bi neko bio kanonizovan, osnovna stvar je da bude poštovan kod naroda i da narod o njemu rado sluša. Svi u saboru to znaju i sigurno imaju u vidu, ali se verovatno drže uzdržano da ne bi to uradili preuranjeno pa da ispadne kao da je nametnuto narodu – kaže Kalezić.

BRUTALNA TUČA U GRADSKOM PREVOZU: Čovek stavio mladiću jaknu preko glave, pa počeo da ga udara (VIDEO)

POSEBAN DOGAĐAJ

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, Zdravko Peno, smatra da je Pavle već svetitelj.

PREKO SUDA DO IMANJA: Sin tuži Snežanu Đurišić zbog kuće!

– Kod njega se zaista osećalo da je drugačiji. Susret sa njim ostaje trajan, upečatljiv, za razliku od drugih koji nemaju tu harizmu. Videlo se da je on bio svetiltelji za života. Ovo bi bio poseban događaj da se patrijarh Pavle proglasi svetim, ali to je potrebno nama ljudima, a ne njemu, jer je on već u zajednici svetih – kaže Zdravko.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)