DEMONSTRACIJA VATRENE MOĆI: Vojska Srbije sprečila pobunjenike da OTCEPE deo naše zemlje (FOTO)

oružje

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Taktička vežba sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2018” održana je na poligonu Pasuljanske livade, u izvođenju Četvrte brigade Kopnene vojske, Vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U sprovedenoj akciji, predstavljena je situacija u kojoj grupa pobunjenika pokušava da otcepi deo državne teritorije.

U tom pokušaju njima se suprotstavljaju državne vojne snage, a tom prilikom upotrebljavaju se i različite vrste vojnog naoružanja.

Pasuljanske livade, vojska

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na poligonu za vežbanje čuli su se pucnji, bacane su bombe, puštani dimni signali upozorenja, a poligon su nadletali helikopteri i avioni. Prisutni su mogli da vide i akciju spasavanja ranjenih sanitarnim helikopterom.

SRBI KAO META: Haradinajevi naoružani spavači OVK samo čekaju mig…

Vrhunac akcije bio je upad u štab pobunjenika koji su izvele protivterorističke jedinice.

Nakon upada, naseljeno mesto je “očišćeno” od pobunjenika, a evakuacija povređenih izvršena je pomoću dva sanitetska vozila S2.

Teže povređeni učesnici akcije prevezeni su helikopterom, a lakše povređeni do sanitetskog mesta.

Na kraju akcije, stanovništvo se evakuiše iz naseljenog mesta, a jedinice Crvenog krsta donose neophodne namirnice i vodu.

PREDSEDNIK TURSKE ERDOGAN: Hladnokrvna reakcija Srbije!

U izvođenju vežbe učestvovala su ukupno 923 pripadnika vojske, a upotrebljene su različite vrste naoružanja i pokretnih sredstava.

Pasiljanske livsade, vojska

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Između ostalog, u vežbi su učestvovali tenkovi, borbena vozila pešadije M-80A, samohodne haubice, tenk za izvlačenje i tenk nosač mosta, višecevni bacači raketa, minobacači, jurišni avioni “orao”, kao i helikopteri “HN-42M gama” i helikopter Mi-8, “hameri”, bespilotna letelica “orbiter”…

Vežba je izvedena u okviru godišnjeg plana realizacije vežbi u Vojsci Srbije za 2018. godinu.

Akcija je izvedena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Aleksandar Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, ali i stranih izaslanika i vojnih veterana.

PACOLI OPTUŽUJE TAČIJA: Predsednik privremenih kosovskih institucija ugrozio bezbednost Kosova

Cilj vežbe, čija je tema izvođenje pobunjeničke operacije, jeste da se kroz izvođenje taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem unapredi taktička i vatrena osposobljenost posada, posluga i odeljenja i da se kroz kolektivnu obuku proveri osposobljenost jedinica za izvršenje namenskih zadataka.

PRVI ČOVEK BELORUSIJE POMAŽE SRBIJI KAD JE NAJPOTREBNIJE: Hitno šaljem raketni sistem S-300 (INFO)

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Tanjug)