DEBELE KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE PROPISA: Muzičari moraju da imaju licence i potpisan ugovor sa ugostiteljima

novac

Foto: Pixabay

Estradni umetnici, muzičari i drugi izvođači neće moći da nastupaju u ugostiteljskim objektima ukoliko nemaju licencu i nisu potpisali ugovor o radnom angažmanu, bez obzira na to da li su članovi nekog udruženja – nova je odluka koju je donela Vlada Republike Srbije.

– Na sednici je usvojena odluka da se Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu primenjuje i na poslodavce koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije i koji nisu učestvovali u njegovom zaključavanju.

PENZIJE SE VRAĆAJU NA STARO?! MMF sugerisala predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere

-Donošenjem ove odluke obezbeđuju se jednaki uslovi radnog angažovanja izvođača estradno-muzičkog programa kod svih poslodavaca, čime se sprečava siva ekonomija. Odluka će doprineti efikasnijoj zaštiti radno-muzičkih prava izvođača estradno-muzičkog programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj oblasti – piše u saopštenju Ministarstva kulture.

muzičar

Foto: Printscreen/youtube

Iz Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, međutim, kažu da se ovo pravilo primenjuje već uveliko. Već godinu dana nema svirke bez sklopljenog ugovora ugostitelja i muzičara, a ugovora nema sa muzičarima bez licence. Dodaju, ipak, da je od početka primene Odluke registrovano mnogo malverzacija i zloupotreba oko licenciranja, da je odluka najviše pogodila ugostitelje koji rade za najmanje novca.

Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, koje je največe i broji oko 3.500 članova, kaže za Novosti da od kada se ova odluka primenjuje svaki član muzičkog sastava mora da bude plaćen makar minimalcem od 1.200 dinara po danu, a ne da radi samo za bakšiš.

POSLE MOSKVE PREDSEDNIK SRBIJE ZAOŠTRIO RETORIKU: Izjava Aleksandra Vučića iznenadila Zapad!

– Poslodavac u upravi prihoda svoje opštine mora da plati porez i doprinos za muzičara. Ako neki od ovih koraka ugovora i licenciranja nije ispoštovan, penale će pisati tržišni, finansijski i inspektori uprave prihoda – ispičao je on.

Organizator veselja, na primer, mladoženja koji je angažovao muziku za svadbu, može da bude kažnjen novčano ukoliko angažuje orkestar bez licence, dok gazdi lokala preti zatvaranje objekta.

svadba

Foto ilustracija: Printscreen/youtube

Poslodavac koji ne ispoštuje odredbe moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinara.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)