DANAS POČINJE VELIKI USKRŠNJI POST: Dva zlatna pravila koja ne smete NIKAKO da zaboravite

crkva

Foto: Tanjuf/Oksana Toskić

Za sve pravoslavne vernike sutra počinje Uskršnji post, a hrišćani će u narednih šest nedelja da se uzdržavaju od mrsne hrane, loših misli i dela.

Njihovo telo, duša i um moraju da se pripreme za Uskrs.

Ovaj post zove se još i Veliki post, ali i Časni post. On obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst i Velika četrdesetnica, jer je trajanje posta četrdeset dana.

Veruje se da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. i svi kasniji mučenici i svetitelji živeli su po ovim pravilima.

 

[adsenseyu4]

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana, te je ovo najduži post u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovestii Cveti, može da se jede riba.

Poznato je da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

 

[adsenseyu1]

Treba da znate, da možete izabrati, bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedelje se možete pričestiti.

Foto: AP/Tanjug

Za one koji strogo poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.

Ne zaboravite da post ima dve strane: telesnu i duhovnu.

Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]