DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Na današnji dan 1941. bombe su ubijale našu decu na spavanju

bombe

Foto: printscreen/youtube

BEOGRAD – U Beogradu će danas biti obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, 6. april 1941. godine, kada su avioni nacističke Nemačke bombardovali Beograd i druge gradove.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u 10 časova, predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja Dana sećanja u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Vence će položiti i predstavnici Grada Beograda, udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić položiće u 12 časova venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda (kod hotela “Jugoslavija” u Zemunu).

“LEDI SE ČOVEKU KRV U ŽILAMA KAD ČUJE KAKO JEČI ŠUMA” Meštani u neverici: Stanje na “PROKLETOM JEZERU” sve je gore iz sata u sat (VIDEO) (FOTO)

Vence će takođe položiti predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda, Udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat počeo je nacističkim bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine.

U masovnom bombardovanju jugoslovenskih gradova hiljade civila je izgubilo život, a načinjena su velika materijalna razaranja – uništena su privredna, obrazovna, zdravstvena i kulturn zdanja, uključujući i Narodnu biblioteku u Beogradu.

PUTINOVO MOĆNO UTVRĐENJE: Rusi objavili prve snimke OGROMNE BAZE NA ARKTIKU (VIDEO)

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu, ukupno je sahranjeno 1.992 sugrađana. Od tog broja, ukupno je identifikovano 631 lice. Neidentifikovano je ostalo 909 muškaraca, 393 žene i 59 dece.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, Tanjug)