Da li znate šta se desi sa TELIMA vaših najmilijih ako ne platite GROBNO MESTO?! (INFO)

novac

Foto: Milena Đorđević, Profimedia

Naknada za održavanje i uređenje površine groblja se plaća za jednu ili više godina unapred i prema važećem cenovniku na godišnjem nivou iznosi 1.333 dinara

aš srodnik ili član porodice je umro pre više od deset godina, i sve vreme ste plaćali zakupgrobnog mesta. Ukoliko ste mislili da je to dovoljno, grdno ste se prevarili, jer prema našem zakonu i nakon isteka deset godina od smrti pokojnika – plaćanje mora da se nastavi.

[adsenseyu5]

– Za zakup, korišćenje, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenila, javne rasvete, čistoće i reda i dr.), korisnik grobnog mesta plaća naknadu. Prema ovoj Odluci nosioci prava korišćenja grobnih mesta (grobova, grobnica i kaseta za smeštaj urni) dužni su da redovno plaćaju godišnju naknadu za zakup grobnog mesta, korišćenja, uređenje i održavanje površine groblja – kažu iz ovog preduzeća.

Oni za Telegraf objašnjavaju da je rok obaveznog počivanja pokojnika u grobnom mestu 10 godina i nakon ovog vremena, korisnik grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da po isteku roka obaveznog počivanja produže rok počivanja, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja.

Foto: M. Đorđević

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, preduzeće, odnosno preduzetnik može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu.

[adsenseyu1]

Ekshumacija zbog neplaćanja obaveza je krajnja mera i JKP “Pogrebne usluge” pokušava da je izbegne, podsećanjem korisnika grobnih mesta na obavezu plaćanja godišnjih naknada, kao i na posledice u slučaju neplaćanja. U tom cilju smo omogućili građanima da svoja dugovanja izmire na rate. Većina naših korisnika, negde oko 65 %, redovno izmiruje svoje obaveze – kažu oni i dodaju:

Foto: M. Đorđević

– JKP “Pogrebne usluge” već više od 2 godine, putem obaveštenja koja šalje na kućne adrese korisnika, kao i objavljivanje u sredstvima javnog informisanja podseća građane na ovu obavezu. Većina korisnika pozitivno reaguje na ovu aktivnost. Naši korisnici takođe imaju mogućnost da izvrše on-lajn proveru statusa svojih uplata putem veb sajta JKP “Pogrebne usluge“.

Saznajemo, naknada za održavanje i uređenje površine groblja se plaća za jednu ili više godina unapred i prema važećem cenovniku na godišnjem nivou iznosi 1.333 dinara.

(Telegraf.rs)