Da li znate koji grad u Srbiji je NAJBOLJI ZA ŽIVOT? (GRAFIKON)

cene

Foto: RAS Srbija /Igor Sandic

Iako je najskuplje rentiranje stana u Beogradu, kao i cene komunalija, plata je najveća u zemlji, pa vam u prestonici treba 1,2 plate za potrošačku korpu za razliku od ostatka Srbije.

Kad se tome doda šira ponuda poslova i bolje mogućnosti za obrazovanje, nije ni čudo što mnogi žele da postanu žitelji prestonice. Iz meseca u mesec statistika pokazuje isto – najviše se zarađuje u beogradskim opštinama poput Surčina, Vračara, Starog grada.

S druge strane, ona stara: „što južnije, to tužnije“ više ne važi jer je poslednjih godina tužno skoro sve izvan granica prestonice. To možda najbolje ilustruje odnos potrošačke korpe i prosečnih zarada. Doduše, određene cene, pre svega za komunalne usluge, u Beogradu su znatno više.

Najveća prednost prestonice je, ipak, u tome što je u njemu procentualno najmanje nezaposlenih u poređenju s drugim regionima. Istovremeno je, ako je suditi po sajtovima za zapošljavanje, u glavnom gradu i najveća ponuda novih poslova.

[adsenseyu1]

Konstatujući da se broj stanovnika povećava jedino u Beogradu i Novom Sadu, demograf Vladimir Nikitović ocenjuje da je to posledica pre svega „ekonomskog sloma“ ostatka zemlje.

– Gradovi koji su nekada, tokom industrijalizacije, privlačili ljude sa sela sada se prazne. Nakon što je industrija stala, ljudi u potrazi za poslom kreću ka većim centrima. Propast ekonomije dovela je i do pada kvaliteta života u tim mestima – kaže Nikitović.

Hrana skuplja u prestonici

Vladana Hamović

Foto: Đ. Kojadinović / RAS SrbijaVladana Hamović

Na kvalitet života utiče i to što glavni grad nudi više mogućnosti u pogledu kulturnih i zabavnih aktivnosti. Čačak nema nijedan bioskop, dok ih Beograd ima čak 18. Veliki sportski i muzički događaji i dalje su uglavnom privilegija prestonice, sa povremenim izletima u Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu… i Nišu.

Ekonomista Vladana Hamović slaže se s tim da statistika pokazuje kako je život u Beogradu mnogo bolji, ali podseća i da su cene određenih stvari u Beogradu znatno više.

– Hrana na pijacama u Beogradu je skuplja nego u ostalim delovima Srbije. Skuplji je i gradski prevoz, kirija za podstanare, piće u kafani – navodi ona.

[adsenseyu1]

(M. Petrović , G. Avalić /Blic)