Da li ste znali da je CRKVA SVETE PETKE podignuta na mestu ‘čudotvornog izvora’?

crkva

Foto: beogradskatvrdjava.co.rs

Crkva Svete Petke je jedna od poznatijih građevina na prostoru Kalemegdana, tačnije u Donjem gradu beogradske tvrđave, gde se izdvaja u šturom pejzažu kao svojevrstan spomenik nekadašnje namene ovog prostora.
 Gradnja Crkve Svete Petke započeta je 1935. godine, po projektu arhitekte Momira Korunovića i trajala je dve godine, da bi se završila tako što je crkva osveštana na dan Sv. Petke Paraskeve 1937. godine.Sama crkva sagrađena je iznad izvora koji se smatra „čudotvornim“. Podaci o njegovom postojanju na tom lokalitetu potiču iz srednjeg veka. I danas se ljudi okupljaju u crkvi kako bi popili čašu vode sa „svetog“ izvora, poput njihovih predaka. Sveštenici otvaraju i osvećuju izvor jednom mesečno.

[adsenseyu5]

Za vreme Prvog svetskog rata, 1915. godine izvor je naprasno presušio, što je tada protumačeno kao najava velike nesreće. Kada se uzme u obzir da je te iste godine pao Beograd, može se reći da je predskazanje bilo tačno.

Dan kada je voda ponovo potekla, 28. februar 1918. godine se obeležava kao praznik u Crkvi Svete Petke.

Prilikom kopanja temelja za Crkvu Svete Petke iskopani su ostaci nekog starijeg hrama, kao i kosti srpskih vojnika koji su poginuli prilikom odbrane Beograda 1914-1915. godine. One su prenete u kosturnicu sagrađenu u bedemima Jakšićeve kule gde se i danas nalaze.

Sama kapela je dvaput živopisana. Prvi put je to bilo delo akademskog slikara Vladimira Predajevića, međutim, zbog lošeg kvaliteta materijala je brzo propalo.

[adsenseyu1]

Unutrašnjost crkve danas pokrivaju mozaici, koje je u periodu od 1975. do 1982. godine izradio slikar Đuro Radulović, a osveštao Patrijarh German 27. februara 1983. godine.

Postoje podaci da je nekada na prostoru Donjeg grada podignuta Kapela Svete Petke kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd na molbu kneginje Milice Sultanu 1417. godine. Međutim, posle turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. Tadašnja kapela je bila u vidu zemunice u koju se silazilo niz stepenice i nije poznato da li je bila blizu mesta gde se nalazi današnja crkva.

(Dnevno.rs)