ČUVARI SRPSKE TRADICIJE NA KiM: Najlepše kolo na svetu formiralo 1.000 mališana oko manastira Banjska (FOTO)

Kosovo

Foto: telegraf.rs

Deca su došla sa centralnog Kosova, Metohije, Sredačke Župe, Sirinićke Župe i severnog Kosova

Putujuća dečija smotra folklora i izvornog narodnog stvaralaštva i koreografija Kosova i Metohije stigla je jutros u portu srpske lavre Banjska, zadužbinu kralja Milutina.

Preko hiljadu dece, najšarenijih i najdivnijih cvetova, pristiglih iz svih sredina gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji, okružilo je crkvu posvećenu zaštitniku Nemanjića Svetom Stefanu u dva kola, kako tradicionalno započinje i završava se ova manifestacija 17 godina stara.

Proročanstvo blaženopočivšeg starca Gavrila iz manastira Bošnjani: SRBI će uz pomoć RUSIJE VRATITI KOSOVO (VIDEO)

Deci je dobrodošlicu poželeo i blagoslovio ih iguman manastira otac Danilo, koji je u izjavi za Telegraf rekao da od duhovnog obnavljanja manastira Banjska nije bilo ni lepšeg ni radosnijeg dana.

– Kosovo i Metohija su jedna velika bašta, puna cvetova, naših svetinja – manastira, a najlepši cvetovi jeste vi naša deco – rekao je otac Danilo i poručio im da budu dobri ljudi i svetosavci, da slušaju svoje roditelje i učitelje i neguju svoju tradiciju i kulturu.

[adsenseyu1]

U porti je vrvelo kao u košnici, mališani od 7 do 15 godina, autentični čuvari srpske kulturne baštine, su se nadigravali u tri kategorije: izvorno i narodno stvaralaštvo, koreografisani folklor i literarna i likovna radionica.

Ispred crkve u porti manastira u koncertnom programu smenjivali su se učesnici 24 KUD-a, vokalni solisti, grupe pevača, svirača i igrača, koreografija – centralnog Kosova, Metohije, Sredačke Župe, Sirinićke Župe i severnog Kosova.

Radosti, smeha i treme na pretek, ali ne i dovoljno nošnji, koje su pozajmljivali jedni drugima, presvlačenje i pomoć starije dece mlađoj.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Pod tremom manastirskog konaka smestila se likovna kolonija i poete koje su kistovima i perima slikali i pisali na temu Banjska zadužbina kralja Milutina.

Ova manifestacija koja okuplja decu sa celog Kosova i Metohije sa ciljem da se deca koja žive u selima u nesigurnom okruženju bez slobode kretanja upoznaju, stvaraju prijateljstva, ali i da istovremeno obiđu sve lokalitete od istorijskog, kulturnog i duhovnog značaja, odvija se organizaciji Saveza amatera Kosova i Metohije pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

– Ovde su deca sa celog prostora Kosova i Metohije, bukvalno, nema naselja gde žive Srbi, a da deca danas nisu ovde, svake godine se sastajemo na drugom mestu, kako bi decu upoznali sa njihovom duhovnom i kulturnom baštinom, Ovde je preko 1.000 dece, učesnika smotre, sa ponosom ističem da su ova deca najbolji čuvari srpske kulturne baštine, tamo gde žive i u uslovima u kojima žive izvorno čuvaju svoju baštinu, zahvaljujući njima mi danas ovde imamo ovu božanstvenu šarolikost – rekao je Đordje Lakušić, predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije, umetnički direktor KUD-a Kopaonik.

[adsenseyu5]

On je ukazao na probleme sa kojima se ova društva koja su u nekim sredinama jedino mesto okupljanja i zabavu, nedostatak prostora, nošnji, a kao najveći problem prevoz i da je većina društava morala sama da se dovija i snalazi.

– Zahvalni smo Domu kulture Stari Kolašin i KUD-u Mokra Gora što su 2000.godine osnovali ovakvu manifestaciju, te najteže godine je bilo stotinak dece, a danas ih je ovde 1000, manifestacija napreduje i sadržajno i organizaciono – rekao je Lakušić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Problema je mnogo, ali kad se stigne do cilja, sve se zaboravi, saglasni su umetnički direktori KUD-ova, čiji je zajednički problem kretanje i prevoz.

Bojan Radulović umetnički rukovodilac KUD-a Metohija čiji ansambl pokriva celu Metohiju: Goraždevc, Osojane, Banje i Suvo Grlo, kaže da su deca iz Banje i Suvog Grla prvi put na smotri i da je to neopisiva radost.

DEKA JE ČUVAO SVOJU „ZASTAVU“ KAO OČI U GLAVI: Kada je skinuo ciradu, NIJE MOGAO DA VERUJE ŠTA VIDI!

– Pravi je podvig u ovakvim uslovima okupiti ovoliko dece na jednom mestu, ovde smo zahvaljujući dobrim ljudima i roditeljima – rekao je Radulović, na čelu ansambla koji nema ni nošnje, kada imaju nastupe nošnju im ustupa KUD „Kopaonik“ iz Leposavića.

Pobednici 17. Smotre folklora i izvornog narodnog stvaralaštva i koreografija Kosova i Metohije su sva deca koja su danas bila učesnici, 1.000 dece koja su svojom radošću, pesmom i igrom pokazala da je u njima iskonska snaga predaka kojom čuvaju svoju tradiciju, duhovnost, kulturu i dostojanstvo.

(Dnevne.rs/Izvor:S.S.,Telegraf.rs)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]