ČAST OTADŽBINE: Prvi RAPORT nakon napada na Košare LEDI KRV U ŽILAMA!

granica

Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite – Zvanični kanal

Borbeni moral je na visokom nivou, granicu ćemo braniti po svaku cenu!

Ovim rečima raportirao je 9. aprila 1999. godine – prvog dana bitke za Košare – pukovnik Goran Jevtović. Dvadeset godina kasnije ovaj oficir priseća se jezivih scena, ali i hrabrosti i patriotskog srca srpskih junaka koji su bili napadnuti sa svih strana.

Jevtović, koji je komandovao vojnicima na terenu, prvog dana ofanzive poslao je depešu generalima u kojoj do tančina opisuje kakva je bila situacija na karauli.

– To je bila prva u nizu depeša koje sam poslao jer sam bio najstariji po činu ispred komande Prištinskog korpusa, koja je rukovodila svim tim operacijama. Depeša je poslata odmah posle prodora, dakle, to je prvi borbeni vanredni izveštaj o početku kopnene operacije. I to je moralo preko kurira da se pošalje jer su nam blokirali sve veze – priseća se Jevtović.

Moćne reči koje je stavio u depešu Jevtović priznaje da su bile rizične jer nije znao u tom momentu kakva će im biti sudbina.

– Pošto sam napisao da je borbeni moral na visokom nivou, te da ćemo granicu odbraniti po svaku cenu, svi su osećali obavezu da to i ispune. Herojstvo ljudi bilo je normalno posle toga – dodaje Jevtović.

vladimir jevtović

Foto: Youtube/Printscreen/RTV Marš HD Valjevo

Posebna uloga pripada običnim borcima, naglašava Jevtović, onima koji su tu bili na služenju vojnog roka i samoinicijativno produžili vojni rok iako su mogli da ga prekinu mesec dana ranije:

– Herojstvo vojnika iz 125. motorizovane brigade je vanvremensko! Ne treba zaboraviti ni starešine na visokim nivoima. Prvi ranjenici, pored dvojice vojnika, bili su i trojica visokih oficira i to u mom borbenom izveštaju koji sam napisao stoji imenom i prezimenom – Trajković, Tomić, Duško Šljivančanin…

PRE TAČNO 20 GODINA POČELA JE BITKA NA KARAULI KOŠARE: 200 vojnika branilo je položaj od napada 2.000 terorista OVK, vojske Albanije i NATO

Lazareviću zadrhtao glas

Jevtović kaže da pretposlednja rečenica koju je napisao u tom vanrednom borbenom izveštaju, a koji su (komandant Prištinskog korpusa Vladimir) Lazarević i (komandant Treće armije Nebojša) Pavković pročitali doslovno glasi:

– Borbeni moral na visokom nivou. Granicu ćemo odbraniti po svaku cenu!

S njihove strane, kaže, ide kratko, ljudski, očinski…

BOL ZA SUROVO UBIJENIM DETETOM NIŠTA NE MOŽE DA UBLAŽI: Moj Vladimir je imao 19 godina kada je na Košarama poginuo za Srbiju, Albanci su se snimali kako ga ubijaju

– Jeste li živi… Šta vam treba… Šaljemo pojačanja i avione… Stižu Živanović, Đurković, Bačević, Milicko… Izdržite, ne dajte se, pokažite im šta znate… Vi branite čast otadžbine…

Jevtović ističe da generalu Lazareviću zadrhtao glas:

rat

Foto: Tanjug

– Lazareviću drhti glas, ali se ne da… Meni idu suze. Od radosti, što znam da su tu, što idejna veza nije pokidana i što nas nisu ostavili… Bitka može da se nastavi svom silinom. I bi tako. Romiću naređujem da raspali iz svih haubica i tenkova… Nema nazad!

Bitka je nastavljena.

– Vodnik Vasojević drži Maja Glavu sa 12 svojih graničara, a onda kreće u juriš koji mu nisam odobrio i uz gromoglasno ”uraaaa” zaustavlja skoro 300 elitnih crnokošuljaša… Većinu je ”položio” na proplanku duž granice… Na desnom krilu desetar ne pušta staru karaulu Košare i ne odstupa. Terorističke horde su u čudu dok izvlače svoje ranjene i poginule. Naši “mig”, dvadesetjedinice, doleću za nepunih pola sata. Isprepadaše nas više nego kompletna NATO avijacija. Lete na pedesetak metara iznad naših glava. “Avaksi” ne mogu da ih vide. Podigoše nam borbeni moral, gori i nebo i zemlja! “Svaka čast, braćo piloti”, odjekuje duž fronta. Nismo popustili i nismo se predali do poslednjeg dana rata!

Neprijatelji su izveli taktičku varku tako što su artiljerijom tukli drugu karaulu Morina, a onda privremeno izveli klasičan frontalni pešadijski napad u pravcu karaule Košare.

– Pokušali su taktičko iznenađenje i u određenoj meri uspeli. Konfiguracija terena bila je ključ da se toliko dugo tuku sa nama – podseća Jevtović.

košare

Foto: Youtube Printscreen

Najveća bitka u novijoj srpskoj istoriji počela je na današnji dan 1999. godine u 4:30. Nešto više od 1.000 golobradih mladića od 19 i 20 godina ustalo je u odbranu protiv daleko brojnijeg neprijatelja – između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih NATO pomagača.

ZEMLJAČE, POLAKO: Kusturica poklopio sarajevskog novinara na pitanju da li je izdao muslimane! (INFO)

Borili su se više srcem nego oružjem i municijom koji su bili na izdahu, ali su uspeli da je odbrane od terorista. Jevtović je tada bio potpukovnik i službovao je u komandi Petog prištinskog korpusa tadašnje VJ za vreme sukoba na KiM, a nakon toga i u kabinetu načelnika Generalštaba generala Nebojše Pavkovića.

Bio je svedok odbrane na suđenju generalu Vladimiru Lazareviću.

(Dnevne.rs/Izvor: Srpski telegraf)