BUKNULO NOVO ŽARIŠTE USRED BEOGRADA: Epidemiolog Kon se hitno obratio javnosti

VEST

Dnevne.rs

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji, pre svega na studentski dom na Karaburmi.

Kon je kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

– Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje – pojasnio je Kon.

JURIĆ UPOZORIO POLITIČARA PEDOFILA: Srpski advokati otkrivaju šta se dešava sa hvatanjem lokalnog funkcionera

Epidemiolog Studentske poliklinike Mila Paunić naglašava da je situacija u studentskom domu u ovom trenutku pod kontrolom.

– Izolaciju obolelih studenata i kontakata, rešili smo ad hok, uz pomoć ustanove Studentski centar, koja je pronašla prostor za izolaciju. Veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, koji su u izolaciji – kaže dr Paunić.

– Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male, i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi – naglašava dr Paunić.

Prema njegovim rečima, to što su mere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

– Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram – kazao je on.

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV VELJKA: Epilog tuče u Titelu

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da se dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

– Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar – zaključio je Kon.

Prema njegovim rečima, povećanje pacijenata na respiratorima pokazuju da virus nije oslabio.

– Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u 5. i 6. nedelji – rekao je on.

Kon je kazao da je situacija sa studentima, domovima za stare i praznike pokazala da je viru živ i prenosiv.

EVROPA HITNO REAGOVALA: Milo spremio 53.000 fantomskih birača za izbore?!

– Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpeli mogućnsoti vezane za vanredno stanje – kazao je Kon.

 

(Dnevne.rs/Prva.rs)