BRITANSKI VOJNIK ISPUNIO OBEĆANJE: Stefan ima novo lice zahvaljujući SUDBINSKOM SUSRETU (FOTO)

dečak

Foto: fejsbuk/StefanSavić

– Sve što mogu reći je hvala. Opet i opet nanovo, svima koji su mi pomogli – rekao je Stefan Savić

Pre trinaest godina, kad je britanski vojnik Ingram služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga, upoznao je na patroli tada četvorogodišnjeg dečaka s retkom deformacijom lica. Ingram (46), koji je i sam otac četvoro dece, bio je toliko dirnut nesrećom malog Stefana Savića da mu je obećao pomoći i osigurati mu najmodernije lečenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio.

Stefan Savić je rođen s Tesier facijalnim rascepom, koštanim blokom po sredini lica umesto nosa, koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao videti ispred sebe.

[adsenseyu4]

Mali Bosanac je u međuvremenu imao ne jednu, nego pet operacija. Nakon poslednje, Stefan je imao neverovatan oporavak.

Ingram je prikupio 85 hiljada funti za prvu operaciju 2003. godine.  Iako se plastični hirurg Dejvid Danvej  velikodušno odrekao svoje naknade, bilo je potrebno finansirati vize, letove i smeštaj za Saviće.

– Veoma sam ponosan. Cela stvar bila je prepuna emocija. Stefanova transformacija zaista je izvanredna. Da ste mi pre 13 godina rekli da ću postati prijatelj s dečakom iz Bosne i njegovom porodicom, ne bih vam verovao. Ali sada postoji neraskidiva veza između nas. Osim deformacije lica, bio je samo normalan, razigran mali dečak. U to vreme imao sam dva mala sina i nije bilo šanse da stojim sa strane i ne učinim ništa. Momentalno sam znao da moram učiniti sve što mogu da pomognem – rekao je Ingram.

U prvoj operaciji Stefanu su izvađeni svi zubi i rekonstruirana mu je lobanja . U drugoj, 12-satnoj operaciji izvađen mu je koštani blok i “izgrađen” novi nos. U trećoj operaciji korigovani su mu nazalni disajni putevi.

Pre dve godine Ingram je prikupio još 20 hiljada funti, a Stefan se vratio u UK na četvrtu operaciju koja mu je korigovala lice i zube te dodatno pomogla s disajnim putevima. A nakon posljednjeg prikupljanja sredstava, Stefan je došao i na petu operaciju ove godine, gde mu je nos dodatno oblikovan pomoću hrskavice iz uva.

dečak

Foto: Fejsbuk

– Naš oproštaj nakon zadnje operacije bio je tužan. Ovo je bio moj život zadnjih 13 godina. Dosad sam uvek znao da će se u nekom trenutku vratiti u UK i da ću ga videti opet, ali ne više. Ne znam kad ću ga opet videti jer trenutno ne mogu sebi priuštiti put u Bosnu – dodao je Ingram.

16-godišnji Stefan svira harmoniku u bendu i želi postati instalater klima-uređaja.

[adsenseyu1]

– Sve što mogu reći je hvala. Opet i opet nanovo, svima koji su mi pomogli – rekao je Stefan.

operacija

Foto:Fejsbuk/StefanSavić

Njegova majka Slava takođe se zahvalila dr. Dunveju, bez čijeg izvrsnog znanja, veštine i posvećenosti, Stefanov život bi bio mnogo drukčiji, i Ingramu, za koga kaže da reči ne mogu opisati što je napravio za nas i našu porodicu.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]