Boris Tadić: Vučić u Srebrenici treba se izvini u svoje lično ime (INFO)

Demokratska stranka

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je dobro što premijer Srbije Aleksandar Vučić ide u Srebrenicu i da bi on tamo trebalo da uputi izvinjenje u svoje lično ime, zbog svega što je govorio u prošlosti.

“Dobro je da ide, dobro je da to čini, ali ne treba da nas vraća u atmosferu od pre 10 godina…On (Vučić) treba da se izvini u svoje lično ime, za sve što je ranije govorio. Tako bi dao doprinos uverenju da se stvari menjaju kod premijera i kod ljudi koji su sada na vlasti”, kazao je Tadić na tribini koju su povodom 20 godina od genocida u Srebrenici organizovali Forum ZFD i nedeljnik “Vreme”.

On je podsetio da je pre 10 godina on već bio na komemoraciji srebreničkim žrvama i kao tadašnji predsednik države se izvinio se u ime države i naroda.

Tadić je istakao da je on to tada učinio kao “unilateralni čin izvinjenje porodicama žrtava i bošnajčkom narodu, bez očekivanog reciprociteta”.

Tadić je istakao da su bezbednosni rizici u trenutku kada je on išao u Srebrenicu bili veći nego danas.

“Prišla mi je jedna majka i rekla da sam ja ubica”, kazao je Tadić.

[adsenseyu1]

Bivši predsednik države i sadašnji lider Socijaldemokratske stranke podsetio je i da se u Srbiji mnogo toga promenilo tokom poslednjihdeset godina, a u međuvremenu i Međunarodni sud pravde je ustavnovio da je u Srebrenici reč o genocidu i da bi svaka država članica UN to trebalo da prihvati.

Srpski tužilac za ratne zločine Slobodan Vukčević rekao je da smatra da se u Srerenici dogodio genocid i da je poricanje toga nemoralno i kukavički.

Prema njegovi rečima, prvi slučaj kojim se srpsko tužilaštvo bavi, a tiče se srebreničkog područja je predmet “Kravice”, u kome je u istoimenoj radničkoj zadruzi bilo ubijeno oko 1.000 muslimana.  Srpsko pravosuđe taj prdmet, kategorizuje kao “ratni zločin”.

“Posao tužilaštva je da utvrdi individualnu krivicu i da nakon toga ne može da se govori o tome da su Srbi ovakvi ili onakvi, već da odgovorni budu kažnjeni”, rekao je Vulčević.

Dok je za Vukčevića u pravnim okvirima, ipak, veoma teško dokazati genocid, jer je teško dokazati postojanje genocidne namere, za njegovog kolegu tužioca iz Bosne i Hercegovione Ibra Bulića, dilema ne postoji.

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Bosne i Hercegovine su svoje slučajeve procesuirali na osnovu dokaza i svedočenja iz Haga, zbog delikatnosti slučajeva bilo je rađeno na predmetima, ali su dokazi ipak potvrdili genocid.

Jedna od učesnica tribine aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović istakla je da se u Srbiji na nivou države i čitavog društva poriče da je u Srebrenici bilo genocida i da je u tom smeru potrebno napraviti veliki moralni iskorak.

Ona je podsetila na ranije stavove i izjave premijera Aleksandra Vučića i upitala da je je promena moguća ako se negira genocid.

[adsenseyu1]

(autor: SA /izvor: Beta)

7 Comments on "Boris Tadić: Vučić u Srebrenici treba se izvini u svoje lično ime (INFO)"

 1. A sta vam je to sve trebalo, nakon 50 Godina zajednickog socijalistickog Samoup
  ravljanja? Zajednicke drzavne Gradnje? ZAjednickog samoupravnog sistema, ko
  jeg nije imala Evropa uopce? Nemaju ga niti Norveska niti Svedska dan danas!
  Tko vas je vukao za Ruku, da cinite zlocine? Samo Milosevic? Sada njega so
  tonizirate, inace sve svi Andjeli?!!! Otkacili ste se Socijalizma, time i radnih
  mjesta, i svojih vlastitih Hlaca, ostali ste jos samo u Gacama!!! I Jedni i
  Drugi i Treci, i tko vam upravlja Prostorima? Ameri i EU!!! Zbog
  toga ste se medjusobno klali? Da bi vam drugi komandirali?

 2. Ja sam deo naroda kome ste nekada bili predsednik, bivši predsedniče,Ko vam je dozvolio da se u moje ime izvinjavate, u ime moje šire i uže porodice. Kada ste se izvinjavali u ime svog naroda i države, priznali ste genocid koji mi nismo počinili,
  Sada sa ženama u crnom i drugim organizacijama i dalje nas kompromitujete. Vi koji ste došli iz Bosne u Srbiju očigledno lutate i ne znate da kao predsednik Srbije niste smeli da se izvinjavate u ime srpskog naroda iz BiH, jer njima niste bili predsednik,I zašto bivši predsedniče niste ništa preduzeli da se proglasi genocid nad srpskim stanovništvom. Počistite prvo pred svojom kućom. ” Brat je mio bilo koje vere bio”….

 3. Tadicu je bolje da se pokrije usima

 4. Stoka moze da bude stoka Tadic

 5. Slobodan Miric | 11. јула 2015. at 19:53 |

  Slobo
  Pero tako je.

 6. a to ces da izvinis :)) ako se neko izvinjavao to je bio tadic I njegovi zutaci :))

 7. OVAJ JE HAPSIO GENERLA MLADIĆA I KARADŽIĆA TREBA TADIĆU DA SE KIDA PARČE PO PARČE MESA DA SE ZAPALI I NESTANE SA SRBSKE ZEMLJE ISTO VUK DRAŠKOVIĆ I SLIČNI NJIMA .

Comments are closed.