BOLNA ISPOVEST DEDE UBIJENE ČETVOROMESEČNE BEBE: “Za prvi rođendan sam unuci upalio sveću na grobu”

manijak

Foto: printscreen/privatna arhiva

– Nijedna kazna nam neće vratiti naše najmilije, ali inicijativu da ubice dece dobiju doživotnu zatvorsku kaznu podržavam – kaže Duško Đurđić, čiju je ćerku Slavicu i unuku Nikolinu, staru samo četiri meseca, ubio Arpad Sabo (29), pre skoro devet meseci u Veterniku, kod Novog Sada.

Fondacija “Tijana Jurić” i “Blic” pokrenuli su zajedničku kampanju za izmenu Krivičnog zakona kako bi ubicama dece bio obavezan doživotni zatvor, a Đurđić ovu inicijativu, posle tragedije koja ih je zadesila, podržava.

Đurđićevu ćerku Slavicu i unuku Nikolinu zaklao je u iznajmljenom stanu otac i suprug Arpad Sabo, koji je optužen za teško ubistvo, a suđenje pred novosadskim Višim sudom počinje u sredu.

 

[adsenseyu1]

Iako prema Duškovim rečima ne postoji odgovarajuća kazna za tako monstruozan čin, on ocenjuje da bi doživotna robija umesto maksimalne kazne od 40 godina za teško ubistvo bila bolje rešenje.

– Mi smo izgubili sve. Pretraživao sam arhive unazad 30 godina i iz vremena SFRJ, ali nisam mogao da nađem slučaj da je neko ubio tako mlado dete, pogotovo ne otac – priča Duško.

Skoro su, kaže, obeležili prvi rođendan Nikoline tako što su na grobu zapalili sveće, a koliko god se trudio, Duško još uvek ne razume zašto je Arpad počinio tako gnusan zločin.

Nezapamćeni zločin da otac ubije svoju ćerku staru tek četiri meseca

Foto: privatna arhiva

– Ne znam kako je mogao da pogleda detetu u oči i uradi tako nešto. Nama je jako teško, ništa strašnije nam se u životu nije moglo desiti nego da ti neko ubije dete i unuku. Sada subotom idemo na groblje, suprugu nekad jedva pomerim sa groba – kaže Duško.

Kako kaže, od početka je znao da je Arpad agresivan i zbog toga ga je posle jedne svađe izbacio iz kuće i prijavio policiji kada mu je pretio, ali nije ni slutio će uraditi nešto tako monstruozno.

 

[adsenseyu5]

– Mi smo se redovno čuli sa ćerkom, poslednji put samo sat pre nego što se tragedija desila. Išao sam po institucijama jer sam znao šta se dešava, ali sam nailazio na zid. Svi su govorili da ćerka mora da ga prijavi, a ona nije htela, volela ga je – dodaje naš sagovornik.

Iako zna da će mu to jako teško pasti, Duško kaže da bi konačno želeo da čuje razlog zbog kog je Arpad ubio Slavicu i Nikolinu.

– Vrlo malo znamo o svemu, a na suđenju čekam da čujem razlog. Znam da ćemo dok budemo slušali to, morati kroz sve ponovo da prođemo, ali samo neka kaže zašto je to uradio – kaže Duško.

Podsetimo, Arpad Sabo uhapšen je zbog dvostrukog ubistva dan pošto su u Veterniku, u kući u kojoj su živeli sve troje, pronađena izmasakrirana tela Slavice i Nikoline. On je prema nezvaničnim informacijama odmah posle ubistva krenuo u beg, a uhapšen je u okolini Bačke Palanke.

Arpad Sabo Slavicu maltretirao i pre zločina

Foto: privatna arhiva

 

Izmeniti krivični zakonik

Duško se slaže sa Igorom, ocem Tijane Jurić koja je svirepo ubijena u julu 2014. godine, i zajedničkim predlogom Fondacije „Tijana Jurić“ i našeg lista da se izmeni Krivični zakonik i uvede doživotna kazna zatvora za ubice dece. On dodaje da bi valjalo promeniti kaznenu politiku i za ubice žena.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Miloš Staniić,Blic.rs)

 

[adsenseyu2]