BIVŠA BEOGRADSKA KONTROLORKA U NEVERICI: Paprene cene karte u provinciji, za manje od 30 km deci uzimaju 60 evra mesečno?! (FOTO)

kontrolorka

Foto: Telegraf

Karta za prevoz je nedavno poskupela, a svi se pitaju šta je razlog

Srednjoškolac koji živi u Žitorađi, a pohađa srednju školu u Nišu, što je udaljenost manja od 30 kilometara, mesečno za prevoz treba da izdvoji čak 7. 270 dinara, što je i više od 60 evra.

Koji dinar više treba učeniku ili studentu iz Prokuplja da plati mesečnu kartu do Niša.

Na prostoru tri opštine Topličkog okruga: Prokuplje, Žitorađu i Kuršumliju jedini prevoznik je “Niš ekspres” i od septembra, odnosno od početka ove školske godine dva puta je poskupela mesečna karta za učenike i studente.

Marija Gligić iz Žitorađe sa svojom ćerkom koja je srednjoškolac svakodnevno putuje do Niša, gde pohađa školu, kaže da je preneražena cenom i odnosom prema učenicima.

– Ja sam do udaje živela u Beogradu i tamo sam radila i kao kontrolor u gradskom prevozu.  Za dete koje je srednjoškolac u Beogradu i živi u okolini (Mladenovac, Barajevo, Kaluđerica, Padinska skela, Borča…), gde je srednja udaljenost 26 kilometara do glavne stanice, cena mesečne karte je 1. 570 dinara.

Kada to vidimo, shvatamo koliko su našim srednjoškolcima skuplje mesečne karte. Deca na jugu Srbije, tačnije iz nerazvijene opštine Žitorađa koja pohađaju srednju školu u gradu Nišu. Zar ovo nije diskriminacija i ko uopšte dozvoljava ovakvu bahatost i monopol – pita se Gligić.

cene

Foto: telegraf

Istog su mišljenja i mnogi drugi roditelji čija su deca putnici. Tako za mesečnu kartu za studenta na relaciji Prokuplje-Niš treba izdvojiti 7.400 dinara, a prošlog meseca karta je bila 5.850 dinara. Na relaciji Merošina-Niš (oko 15 kilometara) đak plaća mesečnu kartu 6.050 dinara.

Za 13 pređenih kilometara od sela Šumarevac do Prokuplja mesečno se daje 5. 200 dinara i to za autobus koji vozi samo nekoliko puta dnevno.

POGORŠANO STANJE DARKA LAZIĆA: Loše vesti iz bolnice

Iako je reč o međugradskom saobraćaju, kontaktirali smo poslovnicu Niš ekspresa u Prokuplju i oni su nas uputili na centralu u Nišu.

Tamo su nam posle dva do tri promenjena sagovornika, rekli da će nam se javiti neko iz marketing službe, ali se niko nije javio i odgovorio na naše pitanje zašto je došlo do tolikog poskupljenja mesečnih karti i zašto su one toliko visoke.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf)