BESPLATAN DRUGI TEHNIČKI PREGLED: Saobraćajni stručnjaci protiv PELJEŠENJA NARODA

auto

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Drugi tehnički pregled vozila starijih od 15 godina, koji će u Srbiji biti obavezan posle 5. jula, trebalo bi da bude besplatan ili da njegove troškove snosi država, smatraju saobraćajni stručnjaci.

Ako država uvodi drugu proveru ispravnosti vozila radi veće bezbednosti saobraćaja, prema mišljenju Milana Vujanića, profesora Saobraćajnog fakulteta u penziji, to bi trebalo sama i da plati.
– Ukoliko je ta mera uvedena zbog toga što država brine o bezbednosti našeg naroda i želi da budemo najbezbedniji u Evropi, onda drugi tehnički pregled treba da bude besplatan ili da ga plati država preko Agencije za bezbednost saobraćaja. Voleo bih da se moj auto dva puta godišnje kontroliše, ali da ne plaćam. Ali ako će tehnički pregled da košta oko 30 evra, kao što se priča, onda sam zabrinut. To je tri puta skuplje od običnog tehničkog pregleda, koji košta oko 1.000 dinara. To većini vlasnika vozila nije potrebno i oni to ne žele – naglašava Vujanić.

Vozačima će nova pravila za TEHNIČKI PREGLED izbiti iz džepa i do 300 evra!

S njim se slaže i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji kaže da nije protiv češće provere ispravnosti automobila ako to neće uvećati troškove vlasnicima vozila.

putarina

Foto: Tanjug

– Činjenica je da su starija vozila podložnija nastanku neke tehničke neispravnosti. Tehnička ispravnost vozila je važna i podržaću i 10 tehničkih pregleda godišnje ako će to vlasnike automobila da košta koliko i jedan pregled za mlađe automobile. Imajući u vidu da je veliki broj vozila stariji od 15 godina, onda neka on bude jeftiniji jer i trgovac daje popust kad umesto jednog kupujemo više komada nečega. Tehnički pregledi će imati više posla i ako im država povećava obim posla, onda bi oni trebalo da izađu u susret građanima i daju im besplatno ili popust na taj drugi pregled.

‘POVEĆANJA MAKSIMALNE BRZINE’: Autoputem ćemo 130 na sat voziti već od juna, a još jedna vest će OBRADOVATI VOZAČE (INFO)

Okanović dodaje da ako Vlada treba da odredi cenu tehničkog pregleda za starija vozila, onda treba da odredi i da on bude jeftiniji za starija vozila.

(Dnevne.rs/Izvor: Slavica Tomčić, Kurir.rs)