BAHATOSTI NEMA KRAJA: Pop iz Novog Kneževca traži 13.500 dinara za krštenje?!

pop

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Iako Srpska pravoslavna crkva isključivo navodi da cenovnik njihovih usluga ne postoji, istina je malo drugačija. Sveštenik iz Novog Kneževca zgrće pravo bogatstvo na krštenjima, a meštani se pitaju – odakle mu pravo?!

Prema rečima našeg čitaoca, sveštenik iz Novog Kneževca naplaćuje 13.500 dinara krštenje, a u susednom selu koje je udaljeno 18 kilometara je znatno jeftinije.

– Sveštenici zarađuju na tuđoj sreći i nesreći. Nije mi jasno kako može jedan sveštenik da uzme 13.500, a drugi iz Banatskog Aranđelovu naplaćuje 3.500 dinara. U čemu je razlika? – istakao je meštanin.

STRAVIČNA ISPOVEST SESTRE DABOVIĆ: Otac bi nas brutalno prebio pa terao da treniramo, LUPAO NAM GLAVE O ZID, KRVI JE BILO SVUDA!

Ovo, nažalost, nije prvi slučaj da se ljudi žale na svoje parohijske sveštenike.

Pre godinu dana javio nam se Nenad kojem je sveštenik tražio 10.000 dinara za krštenje dece u Beogradu.

– Pre godinu dana smo supruga i ja dobili blizance, pa smo odlučili da ih krstimo na njihov prvi rođendan. Otišao sam kod našeg sveštanika da bi zakazao termin, međutim, pamet mi je stala kada je rekao da će me krštenje koštati skoro 10.000 dinara – rekao mi je tada Nenad Đ. (47) iz Batajnice.

Sveštenici koji za venčanje, sahranu ili krštenje naplate znatno više nego što bi trebalo, mogli bi uskoro za to da budu kažnjeni opomenom, oduzimanjem plate, ili čak suspenzijom Foto: pixabay.com

On je od prijatelja koji je već krstio svoje dete čuo da sveštenik u Staroj Pazovi ne naplaćuje krštenje.

 Uputio sam se tamo, nisam se previše nadao, ali nisam imao šta da izgubim. Ispostavilo se da je moj prijatelj bio u pravu, sveštenik nije hteo da uzme novac. Rekao mi je: “Ikona je tamo, ako želite vi ostavite novac kao dobrovoljni prilog i to je to – ispričao nam je  Nenad.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za Telegraf da sigurno mogu da se nađu sveštenici koji naplaćuju usluge iznad proseka, ali da ih, na sreću, nema mnogo.

Kada se pronađe kukolj u žitu koji za sahranu ili venčanje naplati znatno više od proseka, po novom ustavu mogao bi da bude kažnjen. Ipak, poznavaoci prilika u SPC sumnjaju da će se to ikada desiti.

KAZNE

Opomene, ukor, posebna epitimija (kazna), premeštaj na drugo mesto službovanja, privremena zabrana sveštenodejstva, gubitak parohijske službe, doživotna zabrana sveštenodejstva, lišenje svešteničkog čina i isključenje iz crkvene zajednice do pokajanja.

PLATA ZA PRISTOJAN ŽIVOT: Izračunali smo koliko novca je potrebno mesečno i verujte da nas je zabolela glava

Na večitu opasku vernika o velikim oscilacijama u cenama od crkve do crkve, Đenović objašnjava da to “mora tako”.

– Cenovnik ne može da bude jedinstven jer nisu jedinstvena ni područja u Srbiji. Ako bi se pravio prema Beogradu žitelji malih mesta ne bi mogli sebi da priušte popa – kaže on.

HRVATI BEZ OBRAZA NA HRT: Jasenovac je bio običan radni logor, deca su unutar njega išla u školu?!

CENOVNIK

Krštenje – 4.000 do 12.000

Venčanje – 8.000 do 15.000

Parastos –  3.000 do 5.000

Opelo – 5.000 do 12.000

Osveštavanje kuće – 3.000 do 5.000

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, K.B.)

2 Comments on "BAHATOSTI NEMA KRAJA: Pop iz Novog Kneževca traži 13.500 dinara za krštenje?!"

  1. Лажа и паралажа

    • Онда име о презиме свештеника молим!
      Да ли је Обилићево или Кнежевац у питању!? Црно на бело 🙂

Comments are closed.