ALEKSANDAR VULIN: Srbija dobila od Belorusije četiri aviona “mig-29”

avion

Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri „miga-29” koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

– Kao polog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga – rekao je Vulin u intervjuu za “Politiku” povodom Dana vojske.

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih “migova-29”, stići će prvi helikopteri “H-145M”, verujem da ćemo biti jači i za “Mi-35”, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice “nora 552” nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

MEDIJI U AMERICI TVRDE: Srpsko oružje može da uništi bilo koji grad u regionu!

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova.

– To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB – rekao je Vulin.

Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja naseg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.

– Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo – rekao je on.

Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog naseg građanina, ali da uvek postoji rizik.

MiG-29. Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev

– Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom – naglasio je on.

On je najavio da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, čak najveći ikada.

ČUDO IZ KINE: Voz koji nema šine, efikasniji od autobusa, jeftiniji od tramvaja (VIDEO)

– Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama – zaključio je Vulin.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)