ALEKSANDAR VUČIĆ: Za Zapad “pitanje Kosova” je završeno

predsednik

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goli

Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, rekao je predsednik Aleksandar Vučić za RTS.

“Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto, ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je predsednik gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju, poručio je Vučić u Njujorku.

– Nadao sam se većem razumevanju, iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku – rekao je večeras Vučić.

On je za javni servis, rekao da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.

O tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali svakako, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

“O KAKVOJ SLOBODI KRETANJA RAGOVARAMO DOK SE SRBI HAPSE IZ POLITIČKIH RAZLOGA”: Prva reakcija Beograda posle prekida razgovora u Briselu sa delegacijom Prištine

– Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo – poručio je Vučić.

S druge strane, kaže, zadovoljan je našim trudom, ali ne i rezultatima.

“Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i KiM i gledamo da nađemo kompromisno rešenje. Albanska strana radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu”, naveo je i ponovio da rezultatom nije zadovoljan.

“Nisam zadovoljan jer kod velikih zapadnih sila, a imao sam mnogo dubinskih razgovora s ljudima koji odlučuju čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova što je za nas veoma teško”, rekao je.

To je, dodao je, preneo i Guterešu, obavestio ga je o svemu tome, pa i o tome da smo mi spremni na kompromisno rešenje, ali ne tako da žrtvujemo svoje državne i nacionalne interese.

Kako je rekao, nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao se većem razumevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje.

“Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima, već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo”, rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije.

DA LI STIŽE IZ NEMAČKE OPASNIJI ZAHTEV PO PITANJU KOSMETA NEGO ŠTO JE ISPOSTAVILA AMERIKA

“Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244”, kaže Vučić.

Kako je dodao, Srbija danas plaća veliku cenu i to između ostalog i sopstvenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred MSP.

“I nastaviće da je plaća. Ništa nema džabe, situacija je teška i biće veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana”, dodao je Vučić.

ŠESTOGODIŠNJI PLAN VLADIMIRA PUTINA ZA SRBIJU: Saradnja u najmanje sedam STRATEŠKIH OBLASTI!

Kako je naglasio, nastaviće kao predsednik Republike da štiti interese zemlje i da zemlju nemogućih uslova, dovedenih spoljnim silama, ali i našim odlukama, da popravimo sve što možemo.

“Nema kukanja, nema očajavanja”, zaključio je Vučić.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: RTS,Tanjug)