Aleksandar Vučić: Ne razmišljam o smenama u vladi, svaki građanin osetiće poboljšanje 2016. (INFO)

premijer
Premijer Aleksandar VUčić sumirao rezultate svog kabineta za godinu i po mandata. Završetak privatizacija sedam preduzeća. Sada nema vremena za izbore

SRBIJA je uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju, finansijski je stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u Jugoistočnoj Evropi. Posle godina ekonomskog uništavanja, izašla je iz krize. O rekonstukciji Vlade i izborima ne razmišljamo jer se bavimo rešavanjem problema običnih ljudi, a ne zbog toga što se plašimo rezultata.

Ovako je u nedelju premijer Aleksandar Vučić “skenirao” godinu i po mandata svog kabineta, rekavši da je zadovoljan rezultatima po sva četiri cilja zacrtana po stupanju na dužnost: politička stabilnost, zaustavljanje ekonomskog propadanja Srbije i sprečavanje bankrota, pravljenje i sprovođenje plana za izlazak iz krize i dobra regionalna saradnja.

– U ovom trenutku ne razmišljam o rekonstrukciji Vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi. Treba da uspemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju. Kad budemo uplovili u mirnu luku, videćemo. Sada nema vremena za izbore.

[adsenseyu5]

* REZULTATI
IAKO je planirani deficit odobren od MMF za ovu godinu 5,8 odsto, prema rečima premijera on je sveden na 3,3 odsto, a Vučić veruje da će biti i ispod tri odsto:

– Nisam zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća, racionalizacijom javne uprave i očekujem da će biti novih zahteva MMF u tom pogledu.

Vučić je naveo da veruje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do kraja godine, kao i da se moraju pokrenuti određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput “MSK” u Kikindi:

POŠTUJEM SUDPREMIJER je izjavio da poštuje odluku Vojnodisciplinskog suda, koji je zbog nepoštovanja procedure prilikom spasilačke akcije helikoptera 14. marta kaznio generale Ranka Živaka i Predraga Bandića: – Da li su neku proceduru poštovali ne znam, ali radili su u najboljoj nameri.

– Srbija se drži plana za izlazak iz krize “kao pijan plota” i zato su postignuti odlični rezultati. Očekujem da će Srbija na svetskoj biznis listi koja izlazi u narednim danima dramatično napredovati. Nećemo biti zadovoljni ne bude li među prvih 30, 40 država.

Rast BDP u 2015. godini, naveo je premijer, ići će između 0,7 do 1 odsto, a u 2016. i više od dva odsto:

– Onda će svaki građanin jasno osetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost.

Trenutni problem Srbije je “stari dug”, odnosno dug Rusima za gas od 303 miliona evra, kao i vojnim penzionerima od 160 miliona evra, napravljen kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac. Vlada će učiniti sve da stopa nezaposlenosti do kraja njenog mandata bude 15 odsto i manje.

* STEFANOVIĆ
NA pitanje novinara da prokomentariše najavu potpredsednika DS Borislava Stefanovića da će objaviti knjigu “o Srbiji posle Vučića”, premijer je izjavio da građani znaju da će “Srbija posle Vučića biti mnogo bolja nego Srbija pre Vučića”:

– To nedvosmisleno vide oni koji imaju korektan i pošten odnos, koji hoće da vide, a koji ne žmure i sebe vraćaju u devedesete jer samo tako mogu politički da prežive.

[adsenseyu1]

* ORUŽJE
SRBIJA će, prema rečima premijera, imati uvek dovoljno oružja i oruđa “da niko ne pomisli da može da izvrši agresiju na našu zemlju”. Vlada na tom pitanju ozbiljno radi i ono će biti jedno od tema razgovora u Moskvi narednih dana:

– Kada pravimo haubicu “noru” mora da se uzme “Kamazova” šasija, jer ona može da nosi više od 35 tona, što je jedan od razloga i osnova da o tome razgovaramo sa Rusima. Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete, ne želeći sukob nigde, nikada i ni sa kim. Jednostavno moramo da budemo spremni i da znamo da Srbija ima tu vrstu odvraćajuće snage za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen.

* “FRANŠ”
KOMENTARIŠUĆI optužbe da gradonačelnik Beograda Siniša Mali ima 24 stana, Vučić je rekao da je utvrđeno da to nije istina, ali da bi trebalo videti da li je Mali vlasnik bilo kakve ofšor kompanije:

– Istražićemo to do kraja. On nema pravo kao gradonačelnik da bude vlasnik nijedne ofšor kompanije.

Vučić je, međutim, ukazao da neće da dozvoli da mu po celi dan drže predavanja o moralu oni “koji kupuju pašnjake u centru Beograda, naprave zgradu i onda glume poštene opozicionare”:

– Sit sam kafanskih priča. Ceo grad priča da je moj brat kupio (restoran) “Franš”, a ja tamo nisam bio 10 godina, dok on u životu nije bio tamo – naveo je Vučić.

20 ČLANICA UNESKA BEZ PRAVA GLASA?

U BORBI protiv učlanjenja Kosova u Unesko istina i međunarodni pravni poredak su na strani Srbije, ali to ne garantuje uspeh – ukazao je šef diplomatije Ivica Dačić.

– U ovom trenutku ne zna se ni koje države imaju pravo glasa, jer one koje ne plate kontribuciju gube to pravo – objasnio je Dačić. – Za sada tri nemaju pravo glasa, među kojima su SAD i Izrael, a po najnovijim izveštajima, možda ga neće imati 20 članica.

(Novosti)