ALEKSANDAR VUČIĆ: Dve realne opcije za rešavanje kosovsko-metohijskog problema

sednica

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniuteta u pokrajini.

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

– Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta – rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

PRVI ČOVEK BELORUSIJE POMAŽE SRBIJI KAD JE NAJPOTREBNIJE: Hitno šaljem raketni sistem S-300 (INFO)

– Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protokom vremena ne dobijamo ništa.

– Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi – uveren je predsednik Srbije.

– Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina – rekao je Vučić.

PREDSEDNIK TURSKE ERDOGAN: Hladnokrvna reakcija Srbije!

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

– Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do švršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije – rekao je Vučić.

MILOVAN DRECUN: Još 20 država POVLAČI priznanje Kosova!

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)