ALBANCI HOĆE SVE ILI NIŠTA: Kosovske vlasti odbile poziv Brisela za učešće na sastanku o ZSO

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Šef delegacije tzv. Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije za učešće na sastanku u četvrtak i petak u Briselu o ZSO.

Arifi je za Radio Slobodna Evropa izjavio da tzv. Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Kako kaže, od Brisela je krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog “ozbiljnih zastoja” u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i o ostalim temama.

KRISTINA POSLALA POLICIJI MEJL, ZA PORODICU – ZASTAŠUJUĆ: Obrt u slučaju nestale devojčice

Međutim, prema njegovim rečima, tzv. Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja.

“Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume – ili će biti implementirani svi sporazumi ili nijedan”, rekao je Arifi.

On je ocenio da je Evropska unija “pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)”.

VUČIĆ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Upozoren sam, ako uvedemo vojsku na Kosovo ulazimo u sukob sa NATO

“Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione evra, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona evra. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa”, ocenio je šef delegacije u tehničkom dijalogu.

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Arifi je ukazao da se pored toga “Srbija rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima” kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji, te tvrdi da je normalizacija sa takvim ponašanjem nemoguća.

Podsetimo, Albanci nisu ispunili nijedan dogovor iz Brisela, a kampanja progona i zastrašivanja Srba uveliko traje širom Kosova i Metohije.

(Dnevne.rs/Izvor: Agencije)