ALBANCI DONELI ODLUKU: Prave svoju vojsku na Kosovu!

optužnice

Foto: AP

Kako javlja „Gazeta eksppres”, za formiranje tzv. Ministarstva odbrane glasalo je 101 od 102 prisutna poslanika.

Formiranje Oružanih snaga Kosova zahtevaće promenu Ustava.

Prethodno su predstavnici “Srpske liste” napustili salu za glasanje.

Tzv. kosovski parlament je nepsoredno nakon početka rasprave o tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, sa 101 glasom “za” izglasao prvi zakonski akt, a očekuje se glasanje o druga dva. Nakon što je prihvaćen predlog opozicije da to bude prva tačka današnjeg zasedanja, poslanici Srpske lise napustili su sednicu.

Pre nego je počela rasprava o tri predložena zakona o transformaciji KBS, šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske, nakon čega su oni napustili salu. Simić je rekao da transformacija KBS u vojsku nije u interesu manjinskih zajednica.

UĆUTKAO USTAŠE: Lazanski otkrio potresne detalje iz Jasenovca

Nakon dužeg vremena Albanci su prvi na putu da postignu jedinstvo na pitanju transformacije KBS u vojsku Kosova. Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju. Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas prisustvuje sednici. Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

TZV. Ministar KBS Rustem Beriša je rekao da je predlog zakona o Ministarstvu odbrane sacinjen u skladu sa ustavnim normama.

– Izrada i postupak za Ministarstvo odbrane obavljeni su u skladu sa ustavnim normama. Ovaj nacrt zakona predviđa transformaciju ministarstva KBS. Ministarstvo odbrane vrši svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane biće sastavljeno od državnih službenika i vojnog osoblja – rekao je Beriša, preneo je portal Ljajmi.net.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS. Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i pedlog o formiranju oružanih snaga Kosova. Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapređenje KBS u vojsku. Rekao je i da niko od poslanika ne treba da protivnik formiranju kosovske vojske.

Šef parlamentane grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.

KARAMBOL NA AUTO-PUTU ZA NIŠ: U lančanom sudaru učestvovali kamioni, kola, kombiji! Palili strnjiku pa napravili haos (FOTO)

– Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo – rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu znemariti, preneo je Ljajmi. Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramuša Haradinaja i zamenika predsednika parlamenta Džavita Haljitija.

Nakon što u prvom glasanju taj predlog nije prošao, Haradinaj je Haljitiju dobacio “ponovi glasanje, ili si možda zaspao”, na šta mu je zamenik predsednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla.

HLADNI TALAS DOLAZI SA ARKTIKA: Srbijo, spremi se na EKSTREMNU PROMENU VREMENA!

– Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa,a ni član vlade – rekao je Haljiti

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)