“AKO PRIHVATITE RIZIK OD ZARAŽAVANJA DETETA…” Roditelji đaka uznemireni zbog obaveštenja koje je škola postavila

tabla

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Anketa koju je jedna beogradska osnovna škola sprovela među roditeljima kako bi se videlo kolika je zainteresovanost đaka za regularnu nastavu, a koliko za onlajn, poprilično je zabrinula mame i tate.

Razlog je, ne baš najsuptilniji način na koji je roditeljima predočeno šta čeka njihovu decu ukoliko se odluče za nastavu u školi.

– Roditelji/drugi zakonski zastupnici imaju pravo i obavezu da se izjasne o tome da li u postojećim epidemiološkim uslovima dozvoliti da njihovo dete pohađa neposrednu nastavu u školi (čime se prihvata rizik od eventualnog zaražavanja deteta, pošto škola nema uslova da u neposrednoj nastavi garantuje odsustvo svakog rizika od zaražavanja) ili će se opredeliti za učenje na daljinu, putem TV časova na javnom medijskom servisu RTS (bez rizika od zaražavanja) – stoji u ovom saopštenju.

NAJZAD MALO LEPŠE VESTI! NAJBOLJE OD 4. JUNA! Od 7.261 testirane osobe pozitivno manje od 1% (INFO)

Čak i laicima je jasno da će svi đaci koji budu išli na redovnu nastavu biti u riziku da budu zaraženi korona virusom, posebno ukoliko se u školi ne budu striktno sprovodile

epidemiološke mere, ali je ipak ova anketa mogla da bude malo suptilnija, jer ovako ispada da je po sistemu “dovedite decu u školu samo ako morate”.

– Očigledno je da škola želi sa sebe da skine svaku odgovornost – kratak je komentar majke jednog osnovca sa Banovog brda.

UPOZORENJE RHMZ: Stižu nam jaki pljuskovi i grmljavina, za vikend – PREOKRET

U nastavku obaveštenja za roditelje stoje i tehnički detalji organizovanja rada škole u toku epidemije u kojima stoji, između ostalog, da će “dežurni nastavnik propuštati

učenike jednog po jednog na ulazu, pod uslovom da imaju maske, a fajtalicom će im poprskati dezinfekciono sredstvo na ispružene dlanove”.

Podsetimo, roditelji kako osnovaca, tako i srednjoškolaca, mogu da biraju da li će njihova deca ići na redovnu nastavu ili će je pratiti onlajn.

Za đake od prvog de četvrtog razreda biće organizovana svakodnevna redovna nastava.

JEDINICA IZ VLADANJA ZA ĐAKE KOJI ODBIJU DA NOSE MASKU

Dok će učenici od petog do osmog razreda ići naizmenično u školu (jedan dan na nastavu, drugi onlajn od kuće).

Kada su gimnazijalci u pitanju, oni će se školovati po sistemu “nedelju dana u školi, nedelju dana kod kuće”.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)