48 PUTA DNEVNO PREĐE DRŽAVNU GRANICU! Vozač autobusa iz Bačke Palanke zbog posla MENJA PASOŠ NEKOLIKO PUTA GODIŠNJE

autobus

Foto: Privatna arhiva

Franjo Caro (62), vozač autobusa iz Bačke Palanke, verovatno bi mogao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda zbog svog posla koji svakodnevno obavlja, a koji ga čak 48 puta dnevno vodi preko državne granice.

Radnim danima iz Bačke Palanke ima šest polazaka ka Iloku i isto toliko povrataka, pa Franjo vozeći autobus po četiri puta u jednoj vožnji pređe srpsku i hrvatsku granicu.

Kako je “Blic” u nekoliko navrata pisao, teritorija Hrvatske iločkim džepom duž desne obale Dunava ulazi kopnom duboko u teritoriju Srbije i razdvaja je prema Neštinu sa jedne strane i Šidu sa druge i na tom potezu postavljeno je nekoliko graničnih prelaza, a Franjo svakodnevno vozeći za lokalnog autoprevoznika prevozi putnike od Bačke Palanke do sremskih sela Neštin i Vizić koja pripadaju bačkopalanačkoj opštini.

– Već godinama vozim ovu liniju i svi me znaju. Od Palanke do Neština i Vizića, tamo i nazad, ima oko 35 kilometara, ali su zato postavljena četiri granična prelaza. Dakle, tamo i nazad moram ih osam puta proći autobusom. Znači da sa šest polazaka dnevno, 12 puta uđem i izađem, svaki put po par kilometara, u Hrvatsku, odnosno EU. Pre mosta s ove strane je naš granični prelaz, s druge strane hrvatski, pa pošto ne idem u Ilok, nego skrećem levo za Neštin, u Batovom dolu, pre izlaska iz EU, još je jedan hrvatski granični i policijski punkt, pa se penjem i izlazim na ravninu Plandište, pre Neština, gde me čeka još jedan naš prelaz. Znači da ih svaki put prođem 48 puta. Da li je to nekakav svetski rekord i ima li toga igde u svetu ne znam, ali čisto sumnjam – priča nam uz osmeh Franjo.

DIVLJAO PREKO STO NA SAT: Bahati vozač autobusa u preticao u neposrednoj blizini prelaza Horgoš, samo da bi stigao pre ostalih

Kaže i da se već navikao na ovakve procedure i da je upoznao skoro sve srpske i hrvatske carinike i policajce koji rade na državnoj granici pa i maltene sve svoje putnike.

– Sve je to za one koji ne idu ovim putem veoma komplikovano, ali dok ne prođete ovuda, teško je to rečima i objasniti. Znam da iz ova dva sela u vreme školske godine sa mnom putuje četrdesetak osnovaca i srednjoškolaca i po koji meštanin na posao ili kod lekara, u sud ili u opštinu. Tokom školske godine imam šest polazaka iz Palanke ka Sremu. Poznaju me ljudi, činim ja njima i oni meni, a poznaju me i carinici i pogranična policija kako sa naše tako i sa hrvatske strane i imaju za nas puno razumevanja jer su deca u pitanju pa kada su velike gužve blokiraju saobraćaj i puste naš autobus da prođe bez čekanja – priča nam Franjo.

Cilj – pet miliona pređenih kilometara

Franjo kaže da je u četiri decenije dugoj karijeri prema evidenciji iz putnih naloga prešao preko 4,2 miliona .kilometara vozeći prvo kamion, a zatim i autobus. “Prokrstario sam celu Evropu, a najduže putovanje bilo je kamionom do Azerbejdžana dokle mi je trebalo čak 29 dana. Pored toga, svojim automobilom u slobodno vreme prešao sam bar još 300.000 kilometara i voleo bih da dostignem pređenih pet miliona kilometara, a posle neka volan preuzme neko drugi”, kaže Franjo.

Menja pasoš nekoliko puta godišnje