26 GODINA POSLE: 9.mart, dan kada su Beogradom prolazili tenkovi i jurišali na demonstrante (FOTO)

protesti

Foto: printscreen/youtube

Komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka “ustaškog” hrvatskog režima bio je neposredan povod za okupljanje 100.000 građana

Od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu poveo Srpski pokret obnove i njen lider Vuk Drašković, prošlo je 26 godina, zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd 9. marta 1991. godine. Takođe, bio je ovo skup oko 100.000 obespravljenih građana Srbije koji su se usprotivile vlasti Slobodana Miloševića.

Na današnji dan posebno se setimo žrtva koje su tom prilikom izgubile živote, učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović. Takođe treba napomenuti da je više stotina građana povređeno.

 

[adsenseyu4]

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka “ustaškog” hrvatskog režima.

Nakon sukoba u centru Beograda, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da pošalje tenkove na beogradske ulice.

Printskrin: Youtube/inthewest serbia

Foto: printscreen/youtube

Drašković i tadašnji potpredsednik SPO-a Jovan Marjanović su uhapšeni.

 

[adsenseyu1]

Narednog dana uveče na Terazijskom platou, u centru Beograda, okupilo se hiljade studenata koji su pored ostavki čelnika TV Beograd, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobađanje uhapšenih opozicionih lidera, medju kojima je bio i Drašković.

Printskrin: Youtube/inthewest serbia

Foto: printscreeen/youtube

Skupština Srbije je ubrzo posle demonstracija usvojila ostavke čelnika TV Beograd, kao i ostavku Radmila Bogdanovića.

SPO je danas u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom koju predvodi Aleksandar Vučić i zajedno sa SPS-om i drugim koalicionim partnerima podržava kandidaturu Vučića za predsednika Srbije.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]