20 GODINA OD SMRTI HEROJA: Srbija pamti šta je Milenko rekao pre nego što je sam uzleteo na NATO eskadrilu

avion

Foto: printscreen/youtube

Na današnji dan pre 20 godina pukovnik Milenko Pavlović je poginuo na nebu iznad Valjeva u borbi sa eskadrilom NATO aviona.

Milenko Pavlović je bio komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je u avionu “mig 29” u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

DRAMA KOD KIKINDE: Posvađao se sa ženom, pa zapalio automobil, buknula i kuća, a on pokušao da se obesi

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

avion

Foto: Tanjug/AP

Tada je prišao avionu i rekao: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!” Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

UPOZORENJE METEOROLOGA ZA MAJ U SRBIJI: Prete POPLAVE, 19 kišnih dana stiže, a ovo mesto je NAJKRITIČNIJE

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

(Dnevne.rs/Izvor: RTS)