15 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA NA KiM: Za tri dana divljanja Albanaca, stradalo je 10 Srba, proterano više od 4 hiljade, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira

Kosovo

Foto: printscreen/youtube

Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. – Pogrom na Kosovu i Metohiji, večeras u 19 časova biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Tog 17. marta dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima.

U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja.

Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.

ĆERKU MI JE MODRU VRATIO KUĆI, UDARIO JE ČIM JE SPUSTILA BEBU U KREVETAC! Otac iz Predejana odlučio je da progovori

Na skupu u Beogradu govoriće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon čega će biti održan prigodan umetničko – scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004.

Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

MISTERIOZNA DEVOJKA OSKRNAVILA ISLAMSKU VERU: Stavila BURKU na glavu, ali kad vidite donji deo tela ZANEMEĆETE! (FOTO)

Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)