11 saobraćajnih prekršaja zbog kojih ćete OD SUTRA plaćati kaznu od 100.000 do 120.000 DINARA

kamion

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Strože kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, nekorišćenje autosedišta za decu, samo su neke od novine Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji sutra počinje i zvanično da se primenjuje.

Damir Okanović, stručnjak za bezbednost saobraćaja, objavio je 11 teških prekršaja za koje su propisane najveće kazne – novčana od 100.000 do 120.000 hiljada dinara, 14 kaznenih poena, kao i osam meseci zabrana upravljanja vozilom.

A evo i koji su to prekršaji.

1. Vožnja pod dejstvom alkohola

Upravljanje vozilom sa 1,21 do 2 promila alkohola sledi ova kazna, s tim što se za 1,21 do 1,6 promila alkohola u krvi oduzima ne osam, već 9 poena.

2. Prekoračenje brzine u naselju od 71 do 90 km na sat

Ukoliko u naselju prekoračite brzinu od 71 do 90 kilometara na sat sledi vam najveća novčana kazna, odnosno ako automobil vozite od 121 do 140 kilometara na sat.

3. Vožnja autoputem preko 200 na sat

Najstrožija kazna koja je propisana novim Zakonom o saobraćaju dobija se ako se na autoputu prekorači brzinu od 81 do 100 kilometara na sat, tačnije ukoliko se auto vozi brzinom od 201 do 220 kilometara na sat.

AMERIČKI VOJNI ANALITIČAR: Samo jedna zemlja će zadržati vojnu moć u Evropi!

4. Prevoz deteta na mestu vozača

Novina u zakonu je drakonska kazna ukoliko prevozite decu mlađu od 12 godina na mestu vozača.

4. Prevoz deteta na mestu vozača

Novina u zakonu je drakonska kazna ukoliko prevozite decu mlađu od 12 godina na mestu vozača.

BRITANAC DOBIO ŽESTOKE BATINE: Nokaut kojem se raduje cela RUSIJA (VIDEO)

Tu neodgovornost roditelji će ubuduće morati da plate u nekim slučajevima čak četiri puta skuplje nego do sada, odnosno 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra, a izriče se i 14 kaznenih poena i zabrana vožnje 8 meseci.

6. Bekstvo sa mesta teške nesreće

Od sutra će najstrožije biti kažnjeni svi oni koji pobegnu sa mesta teške saobraćajne nesreće.

7. Vožnja bez upaljenog svetla

Novčanom kaznom,oduzimanjem poena i zabranom upravljanja vozilom biće kažnjeni svi oni koji budu vozili noću na neosvetljenom putu, bez ijednog upaljenog svetla

8. Vožnja bez vozačke dozvole

Vožnja bez ijedne položene kategorije, odnosno bez vozačke dozvole ubuduće e se smatrati teškim prekršajem koji podrazumeva i najveću novčanu kaznu.

DEVET GODINA SE ČEKALO: SPC patrijarha Pavla proglašava svecem

9. Preticanje vozila koje se zaustavilo da propusti pešaka

Novina zbog kojeg će vozači sa izvesnim olakšanjem moći da dočekaju izmenu i dopunu zakona je ta da će moći bez kazne da pretiču traktor, motokultivator, radnu mašinu, zapregu ili bicikl preko pune linije. Naravno, ukoliko tom prilikom ne ugrožavaju saobraćaj iz suprotnog smera. Međutim, preticanje vozila koje se zaustavlja da bi propustio pešaka na pešačkom prelazu, biće najstrožije kažnjeno.

10. Vožnja za vreme zabrane

Ukoliko vozači za vreme zabrane vožnje, vozi kola, ubuduće će to spadati u teške prekršaje. Isto će važiti i ako je dozvola oduzeta.

Goran Vesić otkrio ko će biti GRADONAČELNIK Beograda!

11. Skrivanje identiteta vozača

Ukoliko nećete da odate indetitet osobe koja je vozila vaša kola, a koje je kamera snimila, sledi kazna i do 120 hiljada dinara. Ranije se za ovo plaćala kazna od 20 do 30 hiljada dinara. Međutim, za ovu kaznu se ne izriču dodatni poeni niti sledi zabrana,već se plaća samo novčana kazna.

(Dnevne.rs/Izvor: S.Todorović, Blic.rs)