‘ZVEZDE PADALICE’: AKO VEČERAS ZAMISLITE ŽELJU SIGURNO ĆE VAM SE OSTVARITI (VIDEO)

horoskop

Značajno uspešniji od prethodnih biće ovogodišnji šou koji nam ”zvezde padalice” priređuju, jer ovog puta Mesec ne bi trebalo da ometa posmatranje neba

Ukoliko pitate ljubitelje astronomije koji im je omiljeni ”pljusak meteora”, sigurno će vam reći da je reč o Perseidima.

Značajno uspešniji od prethodnih biće ovogodišnji šou koji nam ”zvezde padalice” priređuju, jer ovog puta Mesec ne bi trebalo da ometa posmatranje neba.

[adsenseyu5]

Inače, Perseidi krase nebo svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Perseidi su nastali od ostataka repa komete Svift-Tatl, koja obiđe Zemlju jednom u 135 godina, pri čemu je najbliža Suncu u skorije vreme bila 1992. godine..

Foto: flickr/Dominic Alves

Može se reći da su Perseidi verovatno najpoznatiji roj meteorita kroz koji Zemlja na svom putu oko Sunca prolazi svake godine.Meteor je svetlosni efekat koji nastaje kada se meteoroid, kamenčić ili čestica prašine, pri upadu u atmosferu usled trenja o čestice vazduha upali. Svoje ime dobile su po sazvežđu Persej

[adsenseyu1]

Večeras je vrhunac, u noći između 12. i 13. avgusta, ali su aktivne već poslednjih mesec dana. Prema mišljenju stručnjaka, najbolje vreme za posmatranje je pred zoru. Kada vam se oko navikne na tamu neba, neće vam trebati nikakva specijalna oprema. Ali se samo sklonite od velikih veštačkih izvora svetlosti, jer će vam se oko teže prilagođavati. Što ste dalje od grada, to bolje.

U sledećem videu pogledajte kako to izgleda:

(B92)