ŽENE SU BOLJI VOZAČI OD MUŠKARACA: Evropska komisija zvanično potvrdila ovu vest

zena

Foto:Dnevne.rs

Žene su sa stanovišta bezbednosti bolji vozači od muškaraca i mogu da doprinesu da se smanji broj pogibija na putevima, istakla je evropska komesarka za transport Violeta Bulc predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU.

“Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate po bezbednosti vožnje”, istakla je Bulc, preneo je danas EurActiv.com.

Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u evropskoj industriji transporta, pokazuje izveštaj o transportu u EU za 2016. u kojem su ocenjene performanse zemalja-članica u 30 kategorija.

Ranije ove godine Komisija je kritikovala članice EU zbog blagog porasta broja pogibija na putevima 2015. godine u odnosu na 2014, a komesarka je za taj trend rekla da “zabrinjava”.

[adsenseyu4]

Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj pogibija na putevima za polovinu u odnosu na 2010, kada je u saobraćajnim nesrećama poginulo 31.400 ljudi.

EU mora da pojača napore da bi taj cilj i ostvarila iako se evropski putevi smatraju najbezbednijim u svetu.

U 2015. je na putevima u EU poginulo 26.000 ljudi, pokazalo je istraživanje Evropskog saveta za bezbednost u saobraćaju.

“Mladi vozači, posebno muškarci, nisu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju veću opasnost i za one koji s njima putuju i za druge učesnike u saobraćaju “, navodi se u istraživanju.

[adsenseyu1]

Evropska komesarka Bulc je ranije ukazala na korišćenje automobila bez vozača kao na potencijalno rešenje za problem broja poginulih na putevima u EU. Međutim, takvi automobili još godinama nećemoći da se kupe u EU.

Holandija je treću godinu uzastopno nabolje plasirana u izveštaju Evropske komisije o transportu u EU jer je zabeležila najbolje rezultate u 15 od 30 kategorija. Slede Švedska, Nemačka i Austrija.

Rumunija je drugu godinu uzstopno poslednja na listi jer je za 2015. dobila niže ocene nego 2014. godine za udeo alternativnog goriva i obnovljive energije u sektoru transporta.

U Rumuniji je broj poginulih na putevima i železnici veći od evropskog proseka i u 2015. je u sudarima automobila poginulo 95 ljudi na milion stanovnika, dok je prosek EU 52 na milion.

[adsenseyu1]

Najviše poginulih na putevima u EU u 2015. je u Bugarskoj – 98 na milion stanovnika, a najmanje na Malti – 26 na milion.

Ni Slovenija, domovina komesarke Violete Bulc, nije se dobro plasirala na listi, i u odnosu na 2014. je pala za čak deset mesta.

Slovenija ima jednu od najnižih stopa žena zaposlenih u sektoru transporta u EU. U toj zemlji stopa poginulih na putevima porasla od 2014. do 2015. sa 52 na 58 na milion stanovnika.

(Dnevne.rs,Novosti.rs :Izvor:Beta)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]