“ZEMLJA 2”: Pronađena još jedna planeta na kojoj je život moguć!?

svemir

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Novootkrivena planeta kojoj su astronomi dali ime Ross 128b još je jedan od kandidata za traženje znakova života u svemiru i druga je najbliža našem solarnom sistemu, saopštila je Evropska južna opservatorija (ESO)

Od Zemlje je udaljena 11 svetlosnih godina, veličine je slične Zemljinoj i na njoj godina traje nešto kraće od 10 dana.Astronomi kažu da Ross 128b omogućuje dobre uslove za život, prenose svetski mediji.

[adsenseyu5]

Uslovi za život na novoj planeti bi mogli biti puno bolji nego na drugim zvezdama u našem “susedstvu”.

Ross 128 b vrlo je blizu svoje zvezde zbog čega ima kratku orbitu, ali nije izložena visokim temperaturama jer je ta njena zvezda ohlađena, a ne emituje ni zračenje. To su dobre vesti za sve koji tragaju za vanzemaljskim životom.

NATO UPOZORIO TAČIJA: Vojska Srbije za jedan dan može zauzeti Kosovo, a onda imate još jedan “NEREŠIV PROBLEM”

Ross 128b oko svoje zvezde se okreće 20 puta bliže nego Zemlja oko Sunca.

ESO upravo analizira rasute fotone svetlosti koja potiče iz njegovog smera, nastojeći da ustanovi kakav je sastav Rossove atmosfere.

Planeta je otkrivena spektrografom HARPS, instaliranom na teleskopu ESO-a u Čileu, objavljeno je u časopisu “Astronomy and Astrophysics”.

[adsenseyu1]

– Uprkos tome što se nalazi vrlo blizu svojoj zvezdi Ross 128b dobija samo 1,38 puta veće zračenje svoje zvezde u odnosu na zemlju – istakao je ESO, dodajući kako se zbog toga “procenjuje da temperatura onde varira između -60 i 20 °C”.

Jedna je strana planete trajno okrenuta toplini zvezde, a druga je u večnom mraku. To je jedan od razloga zbog kojih astronomi nisu sigurni da li bi takva planeta bila nastanjiva.

ASTROLOZI SAVETUJU – MLAD MESEC U ŠKORPIJI: Na pomolu su tajne ili paralelne veze, susreti sa starim simpatijama ali i prilike za uvećanje zarade (HOROSKOP)

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Hina)

[adsenseyu2]