ZAMISLITE DANAS TRI ŽELJE I ONE ĆE VAM SE ISPUNITI: Morate to da učinite u tačno određeno vreme

crkva

Foto: Printscreen/wikipedia

Vernici SPC danas obeležavaju Treće obretenje glave Svetog Jovana krstitelja, kada bi prema verovanju onaj ko dočeka ponoć u budnom stanju trebalo da poželi tri želje i one će se, naravno, ispuniti!

Sve što treba je da tačno u ponoć pogledate u nebo. Razlog zbog čega se baš ovo praktikuje jeste to što se po verovanju na današnji dan Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra, kao i da se nebo tačno u ponoć tri puta otvara, tako da mrtve duše mogu lako da uđu u raj.

NEVIĐENI BLAM NA RTS-u: Voditeljka nije znala da je UKLJUČENA U PROGRAM, izletelo joj… (VIDEO)

Takođe, u ovoj noći se može otkriti i zakopano blago.

U narodnoj pesmi, koja govori o nečemu što ne može biti, i u kojoj se baca kletva na devojku da se ne uda, devojka na koju je bačena kletva treba ovog dana da se pomoli u crkvi ili manastiru Svetom Jovanu, upali sveću i ostavi skroman prilog hramu. Kletva će biti otklonjena.

[adsenseyu1]

Inače, u 8. veku tokom ikonoborstva Jovanova glava preneta je u Komane, koje se smatra mestom prognanstva Svetog Jovana Zlatoustog.

Tokom vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, oko 850. godine, glava Svetog Jovana je odneta u Carigrad, u carsku crkvu.

ON JE MUSLIMAN, ONA SRPKINJA: Posle 28 godina saznaju da su BRAT i SESTRA – životna priča za HOLIVUDSKI FILM

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, Jovan nije bio čudotvorac, ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

RATNA NESREĆA SPOJILA SRBINA I MUSLIMANA: Bivši srpski borac posetio lekara u Travniku koji mu je spasio život (VIDEO)

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]