VOŽNJA AUTA U PAPUČAMA: Da li je zabranjeno i mogu li da vas kazne? (INFO)

auto

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Vozači u Srbiji masovno izbegavaju da voze u papučama, japankama, štiklama, iako to našim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju nije zabranjeno, a zabluda je i da policija može da kažnjavaukoliko proceni da neko u takvoj obući potencijalno ugrožava bezbednost

Međutim, postoji situacija u kojoj se vozač može kazniti za vožnju u papučama, ali je za to neophodno da, ne daj Bože, izazove saobraćajnu nezgodu.

Iako je napolju temperatura 40 i plus stepeni, retko ko se, naime, usuđuje da po ovoj vrućini vozi u laganijoj obući.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanovićkaže da je dobro što vozači imaju svest o tome, ali i da naš zakon ne propisuje odevanje tokom vožnje.

– Može u papučama, a može vozač da bude i go. Naš zakon dozvoljava vožnju u papučama, međutim, ukoliko neko izazove saobraćajnu nezgodu zato što mu je papuča, na primer, zapela za komandu gasa, imaće problem. Sigurno će odgovarati. Naš zakon, naime, ima opšte mere koje ne smeju da se preduzimaju jer se ugrožava bezbednost saobraćaja.

ONA JE SKOČILA SA 11. SPRATA DA IZBEGNE SILOVANJE: Misterija o smrti Milice Kostić traje 40 godina! (FOTO)

To znači da ako me zaustavi policajac a ja u papučama, on ne može da dokaže da ja ugrožavam bezbednost saobraćaja tom radnjom. Ali, ako se dogodi saobraćajna nezgoda i utvrdi, kao što rekoh, da je do nje došlo jer je zapela papuča, može odgovarati i biti kažnjen na sudu – objašnjava Okanović.

Istraživanje sprovedeno pre dve godine u Engleskoj pokazalo je da posebno vožnja u japankama može biti opasna, jer je, navodno, ona odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje.

Stručnjaci su čak izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u štiklama, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak. Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

(Dnevne.rs/Izvor:Lj. R. – [email protected],Telegraf.rs)