VEROVANJE NA VELIKI PRAZNIK: Evo zašto devojke na BOGOJAVLJENJE prave 4 kuglice od testa!

brašno

Foto: dnevne.rs/Pixabay

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obilježava dan kada je Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hristosa.

Prema Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Vernici sa proslavom počinju već veče pred praznik. Od trenutka kada se smrkne, vernici se pozdravljaju sa “Bog se javi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Veruje se da se u gluvo doba noći otvara nebo i javlja se bog. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

BOG SE JAVI: Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje

Verovanje kaže da će neudate devojke koje na Bogojavljenje pod jastuk pred spavanje stave ogledalce, sanjati muškarca za koga će se udati.

Postoji još jedan devojački običaj koji nalaže da devojke od testa naprave četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan.

Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala onog koji joj je suđen.

VOLELI GA I SRBI I ALBANCI ZBOG OVOGA: Susret Olivera Ivanovića sa ćerkicom albanskog političara ostaviće vas bez teksta! (VIDEO)

Ljudi veruju i da vreme na Bogojavljenje pokazuje i kakvo će vreme biti cele godine. Tako će, ukoliko pada sneg i bude hladno, cela godina biti rodna. Nasuprot tome, ako je vreme vedro, godina će biti sušna. Ako je ovaj dan naročito kišovit, to znači da nas čekaju poplave.

NIKADA SE NA KOSOVO NEĆU VRATITI: Supruga Olivera Ivanovića poručila da je završila sa gradom STRAHA, TAME I BOLA!

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)