VELIKI USPEH SRPSKIH LEKARA Od ove bolesti umre svaki četvrti, a u Beogradu se operiše tehnikom koja je RAVNA ČUDU

darko

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

U KBC Zvezdara uspešno je urađena operacija raka pankreasa metodom kojom je pokušavano da se uradi u drugima medicinskim centrima u Srbija.

Rak pankreasa je u porastu u celom svetu i na četvrtom je mestu među uzrocima smrti od malignih bolesti. Sve češće se razbole i mladi ljudi.

Rak pankreasa teško je otkriti u ranoj fazi zbog anatomskog položaja tog organa, a i nastanka na mestu na kojem se ne može slučajno otkriti.

Uglavnom nema simptoma ili ih pacijent zanemaruje. Pacijente lekaru dovedu višednevna nadutost, žute beonjače i žuta koža, gubitak apetita i telesne težine, mučnina i bol u donjem delu leđa. Ranko Ivković iz Beograda operisan je pre mesec i po dana kada je i saznao da ima rak pankreasa.

– Posle operacije se osećam dosta bolje i očekujem da će se ovo uspešno završiti – kaže Ranko.

DANAS JE MALA GOSPOJINA: Na ovaj dan jedna stvar ne sme nikako da se radi

Aleksandar Karamarkov, hirurg u KBC Zvezdara, kaže da je najvažnije što su u svakodnevnu praksu uvedene vrlo kompleksne operacije.

– Između ostalog i tumore na pankreasu, prvnstveno zloćudne tumore sa odstranjenjem glavnog suda, odnosno te crevne mezeterične vene koja praktično sprovodi svu kompletnu krv iz kompletnog digestivnog trakta u jetru i da to nadomestimo veštačkom protezom, što je učinjeno u poslednjem slučaju – objašnjava Karamarkov.

Ta metoda je skupa i zahtevna i ima velike prednosti, a to su naši lekari pokazali na studijskom boravku u Vijetnamu.

– Ova tehnika koju sprovodimo na krvnim sudovima ne povećava drastično minutažu same operacije. Generalno pacijent nema krvarenja prilikom takvih operacija, ali ukoliko dođe do toga postoji specijalne mašine koje se zovu ‘sejveri’, a koji pacijentu vraćaju njegovu krv.

Takva operacija prođe bez gubitka krvi – kaže hirurg KBC Zvezdara Miroslava Popović.

   

(Dnevne.rs/Izvor: Alo.rs)