VEČERAS NAM DOLAZI KRVAVI MESEC TAČNO U 22.22: Evo šta nas sve očekuje i šta treba da radimo!

verovanja- krvavi mesec

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Astronomski događaj godine očekuje nas večeras: najduže potpuno pomračenje Meseca u ovom veku!

Ovaj fenomen se dešava kada Mesec uđe u Zemljinu senku. Kada čitav Mesec uđe u Zemljinu senku, govorimo o potpunom pomračenju, dok se pojava ulaska samo dela Mesečevog diska u Zemljinu senku zove delomično pomračenje.

– Mesec će ovog puta proći skoro tačno sredinom Zemlje zbog čega će potpuno pomračenje trajati jedan sat i 43 minuta, dok će ukupno trajanje pomračenja od ulaska Meseca u Zemljinu polusenku do izlaska iz polusenke trajati skoro četiri sata – objašnjava Ante Radonić iz planetarijuma Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

RAZVODE SE SEVERINA I IGOR KOJIĆ?! Pevačica se tajno viđa sa biznismenom iz Splita

Ovaj događaj će gotovo u celosti biti vidljiv i u našim krajevima.

Prvo ćemo moći da pratimo delimičnu pomračenje, a onda će Mesec potpuno ući u Zemljinu senku. Sredina te faze dogodiće se u 22.22 sati po našem vremenu. Nakon toga ponovo sledi delimično pomračenje Meseca koje će se završiti tek 17 minuta iza ponoći, dakle već 28. jula. Istog će dana, zanimljivo je, i Mars biti u velikoj opoziciji (velika opozicija Marsa događa se svakih 15 do 17 godina, poslednja je bila 2003. godine) što je zaista redak događaj.

– Retko se događa da uz posmatranje totalnog pomračenja Meseca vidimo i crveni Mars kao što će to biti ovog puta – kaže Radonić.

Inače, Mesec u vreme potpunog pomračenja nikad ne pada skroz u tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu. Do ove pojave dolazi zbog lomljenja svetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme.

NIJE PODNOSIO KOMUNIZAM: Zapanjiće vas šta je Pavle Vujisić uradio sa Titovom SLIKOM u kafani!

Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mesecu i čini ga crvenim.

To koliko će Mesec dobiti te crvene svetlosti zavisi od trenutnog stanja na onom delu atmosfere kojom svetlost prolazi. Nekad je Mesec manje crven, nekad zagasito crven, a nekad više “krvav”.

Starac Pajsije o roditeljstvu i braku: OVE POUKE TREBA VEČNO DA PAMTIMO! (VIDEO)

U staro doba ljudi su se bojali kada bi videli crveni Mesec, crvena boja Meseca smatrala se znakom nesreće. Mesecu su se pripisivala razna mistična i natprirodna značenja.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)