VATROMET PRELEPIH BOJA NA TERASAMA: Kako se gaje ČAROBNE petunije

terasa

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Petunije svojm divnim cvetovima, kad nam stigne lepo vreme, donose pravi vatromet boja na balkonima

Petunija je sezonska biljka cvetnica koja je pored muškatle najrasprostranjenija letnja biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cveće, ali i u kućnom vrtu.

Ukoliko uživate u cveću, pravo je vreme da pripremite vaše balkone za petunije. Dostupne su u raznim bojama, sa jednostrukim ili dvostrukim cvetom, prugaste, jednobojne, dvobojne, a neke i mirišu. Neumorno cvetaju tokom celog leta. Petunije se sade u humusu, u saksijama veličine od 7 do 9 cm ili u korita od 40 cm sa razmakom od 15 cm između biljaka.

 

[adsenseyu1]

One vole sunčana mesta, ali ne podnose velike vrućine, pa ih tokom letnjih meseci svakodnevno treba zalivati, a nekad i dva puta dnevno. Najbolje je zalivati ih rano ujutro i uveče. Ukoliko želite da imate petunije bogate cvetovima,  prehranjujte ih tečnim đubrivom sa dodatkom kalijuma i gvožđa jednom nedeljno.

Cvetaju od ranog leta do početka jeseni. Redovno im treba kidati cvetove koji su se osušili što im povećava cvetnost. Rastu u visini tj. dužini od oko 20cm. Ukoliko želite da idu više u širinu, makazama im skratite vrhove.

Petunije – puzavice divno izgledaju na balkonima. One su otpornije na bolesti, a svojim malim levkastim cvetovima u raznim bojama vaš balkon učiniće čarobnim mestom.

cveće

Foto: Pixabay

Petunija može da strada ako nije na ispravnom položaju gde nema dovoljno svetla i toplote tokom dana, pa jednostavno povedite računa gde ćete postaviti žardinjeru, saksiju, ili gde ćete je saditi u vrtu.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor:mojenterijer.rs)

 

[adsenseyu2]