VAŠ PAS VOLI SAMO JEDNU IGRAČKU: Ovo su razlozi zbog čega se ne odvaja od nje

igračka

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Psi su veoma zahvalna bića i čini se da imaju recept za iskonsku sreću, jer im nije potrebno mnogo. Njihov vlasnik, hrana, igra i igračke. Baš kao i mališani, oni znaju da je radost u svakodnevnim, malim znacima pažnje.

Mnogima je, međutim, osim vlasnika i neke poslastice najvažnija samo jedna igračka. E to se zove skromnost. Ova pseća opsesija omiljenom igračkom ne intrigira samo njihove vlasnike, već i stručnjake, pa su se potrudili da nam odgonetnu tajnu zašto je baš ta jedna – ona prava, piše MAGAZIN PAS.

[adsenseyu4]

Da li je reč o materijalu, mirisu, obliku, boji?

Nije reč o obliku, niti o materijalu kada o ovoj vrsti „psće opsesije“ govorimo – kaže Erika Loftin, veterinar u jednoj američkoj bolnici za životinje. – Najčešće je reč o tome da pse igračke podsete na štence, a njima je urođena potreba da o štencima brinu. Baš kao što i naša deca obožavaju lutke-bebe. Pre svega je to svojstveno ženkama, jer o mnogim igračkama brinu kao da su njihovi štenci. To je zapravo nešto poput surogat-roditeljstva. Zato svoju igračku nose svuda sa sobom, i brinu o njoj kao da im je štene – objašnjava Loftinova.

S druge strane, imamo i one pse koji obožavaju da „rastrgnu“ svoje igračke. Oni ih takođe neizmerno vole, ali zbog toga što su im izazovne za griženje i čupanje. Ova navika svojstvena je psima sa izraženim nagonom “predatora”, poput terijera, ovčara i lovačkih pasa.

Imamo i one pse koji obožavaju igračke koje ispuštaju zvukove, a najčešće ih vole lovački psi kojima je genetski upisano da svojim vlasnicima donose lovinu. Njima mnoge gumene igračke zvuče, na primer, kao patke u daljini.

Labradori i zlatni retriveri fascinirani su lopticama, a razlog je u tome što ih „plen“ u ustima smiruje.

Imam labradora i primetila sam da u ustima uvek drži lopticu kada je nervozan, uplašen ili tužan – otkriva Liz Kover, trener pasa u SAD. – To čini i kada je mnogo srećan, takođe. Tokom godina rada sa psima i vlasnicima, uočila sam i da psi za igračke vezuju lepa sećanja, pa je i to jedan od razloga zašto ih toliko vole. Naime, svi pamtimo one trenutke beskrajne sreće kada psu poklonimo novu igračku. Pamte ih i oni, i zato se za neke posebno vežu. Ovakve asocijacije mogu trajati i celog života, pa tako ima pasa koji staru i potpuno ruiniranu igračku ne žele da ostave i uvek se baš toj jednoj rado vraćaju. Kao i mi onoj igrački koju nam je jednom poklonio ujak za Božić, a ne viđamo ga često, pa nam baš ta igračka budi emocije i lepa sećanja.

[adsenseyu1]

Ona objašnjava da psi zapravo nikada ne odrastu.

Dete će kada odraste prestati da svog medu nosi svuda sa sobom, jer to više nije prikladno i u skladu s njegovim godinama. Umesto mede, u novčaniku će nositi sliku drage osobe, ili komad nakita koji ih podseća na nekog koga mnogo vole. Psi taj osećaj nemaju. Zašto bi zamenili predmet koji toliko vole nekim drugim?, piše MAGAZIN PAS.

U svakom slučaju, ljudi su zaslužni za to što je psu nekom igračka toliko važna. Zapravo im mi dajemo vrednost, objašnjava Koverova.

Loptica je predmet s kojim se najčešće igrate, ćebence  ga asocira na spokoj i san – kaže ona. – Svaka igračka s kojom se igrate sa psom njemu će biti draga i posebna, jer ga asocira na vaš odnos i sreću. Igračka je za pse način da se povežu sa ljudima i drugim psima.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:MagazinPas)

[adsenseyu2]