UŠTEDITE NA STRUJI, A DA VAM BUDE TOPLO U STANU: Ovo uradite sa mikrotalosnom, frižiderom i šporetom

merac

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Mnogo stvari u domaćinstvu troši više struje nego što mislite. Pogledajte na šta posebno treba da obratite pažnju, ako želite da vam računi budu što manji

Računi za struju su stavka koja svima zadaje muke. Naravno, struju najviše trošimo kad dođu hladni dani.

Mnogi se greju na struju, zbog čega su im računi tokom jeseni i zime veći.

Evo saveta šta bi trebalo da uradite:

1. Pazite na sijalice

Možete da zamenite klasične sijalice štedljivim, ili da razmislite o broju sijalica koje su vam trenutno uključene. Često iz estetskih razloga kupujemo lustere sa nekoliko sijalica, koje su potpuno bespotrebne. Zato trošimo više struje.

NIJE SE POJAVIO NA SUĐENJU ZA UTVRĐIVANJE OČINSTVA: Oglasila se Mirjana Antonović i otkrila gde je pevač (FOTO)

2. Iskoristite prirodno svetlo

Kad god je moguće, koristite prirodno dnevno svetlo umesto veštačkog. Pobrinite se i da redovno gasite svetla koja vam ne trebaju – čak i kratko gašenje svetla troši manje energije, a razliku biste mogli da primetite već na sledećem računu.

3. Postavite frižider dalje od izvora toplote

Zamrzivač i frižider držite na što je moguće hladnijem mestu. Udaljite frižider ili zamrzivač s direktne izloženosti suncu, odnosno peći, radijatoru i ostalim telima koja zrače toplotu. Oni povećavaju temperaturu unutar frižidera, a time i potrebu za radom električnih komponenata frižidera.

4. Ne dozvolite nakupljanje leda

Frižidere i zamrzivače bez automatske funkcije odleđivanja treba obavezno redovno odleđivati. Nakupljeni led doprinosi potrošnji električne energije, jer deluje kao izolator, otežava prenošenje temperature, te dovodi do učestalijeg paljenja motora, a time i do veće potrošnje električne energije koja se ne iskorišćava za čuvanje hrane. I uvek dobro zatvorite vrata frižidera.

5. Za zaleđenu hranu dovoljno je -18° C

Temperatura u zamrzivaču treba da bude oko -18 stepeni Celzijusa jer je to sasvim dovoljno za čuvanje namirnica. Svako dodatno snižavanje je bespotrebno rasipanje energije. Zamrzivač, takođe, troši manje energije ako je pun nego kada je poluprazan, pa je važno da ne bude prevelik.

6. U frižider nikad nemojte stavljati vruću hranu

Ohladite namirnice pre nego što ih stavite u frižider kako biste smanjili potrebu za hlađenjem i time smanjili potrošnju. Stavljanjem vrućih namirnica u frižider podižete temperaturu, a to produžava rad motora kompresora, odnosno direktnu potrošnju električne energije. Hrana se tako slabije čuva.

NENAD JEZDIĆ: Naše devojke se oblače kao ku*ve!

7. Izbegavajte kupovinu velikih frižidera

Ako hoćete da kupite novi frižider, svakako obratite pažnju na energetski razred. Takođe, obratite pažnju i na veličinu frižidera i zamrzivača i uskladite je sa vašim potrebama. Prevelik frižider troši bespotrebnu energiju, ali dva manja troše još više.

8. Prvo kuvajte na jakoj, pa na slaboj vatri

Počnite kuvanje na većoj temperaturi dok jelo ne počne da ključa, a onda smanjite temperaturu tako da lagano kuva do potpune pripremljenosti jela.

9. Isključite rernu pre vremena

Da biste uštedeli još više, koristite akumuliranu temperaturu rerne, odnosno ako je vreme pečenja duže od 40 minuta, pećnicu možete isključiti i 10 minuta pre kraja, a jelo će svejedno biti dovoljno pečeno.

10. Optimalno iskoristite mikrotalasnu

Mikrotalasna greje hranu od rubova prema sredini, stoga kuvate li raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljne strane, a tanje i manje s unutrašnje strane rerne. Ne upotrebljavajte mikrotalasnu za odmrzavanje namirnica jer je prirodno odmrzavanje u posudi hladne vode jeftinije, ali i zdravije.

11. Poklopac i ekspres-lonac štede

Poklopite posudu u kojoj kuvate jer na taj način štedite do 25% energije, a upotrebom ekspres lonca možete uštedeti i do 50%. Koliko god primamljivo bilo, smanjite zavirivanje i proveravanje stanja jela na što je manju moguću meru jer svakim podizanjem poklopca gubite do tri stepena koja morate nadoknaditi. Upotrebljavajte samo posude sa ravnim dnom zbog boljeg prenosa toplote, te uskladite prečnik posude s prečnikom grejne ploče.

12. Proverite da negde ne curi voda

Proverite ispravnost slavina – svako curenje tople vode povećava ne samo potrošnju vode nego i potrošnju električne energije, odnosno onog energenta koji zagreva vodu.

BILBORDI, SAJT, GRAFITI: Lazukić će izneti NA NEOBIČAN NAČIN kompromitujuće detalje iz braka sa Natašom Bekvalac?

13. Pod tušem se troši pet puta manje vode, ali i energije

Tuširajte se umesto da se kupate u kadi. Potrošnja vode je i do pet puta manja pri tuširanju. Možda se čini nelogično, ali dokazano je da se tuširanjem troši manje vode. Ustvari se tuširanjem bolje iskorišćava topla voda jer direktno dolazi do kontakta sa telom, dok kod kupanja u kadi dolazi do značajnog gubitka toplote.

14. Veš je dovoljno prati na 60 stepeni

Mašine troše mnogo energije, pa tokom pranja veša preskočite program pretpranja jer je on potreban samo za jako prljavu odeću, a to je moguće rešiti namakanjem u vodi. Program prokuvavanje smanjite sa 95 stepeni na 60.

15. Kamenac u bojleru troši više nego voda

Bojler redovno čistite od kamenca (svakih 3-5 godina) jer je kamenac mnogo teže zagrevati nego vodu, a grejač u bojleru greje do temperature koju ste odredili podešavanjem termostata.

16. Kod kupanja i tuširanja prvo otvorite hladnu, pa vruću vodu

Pri mešanju vode prvo pustite hladnu vodu pa potom dodajte toplu. Na taj način otiče više hladne umesto tople vode u kanalizaciju dok ne dobijete željenu temperaturu vode.

17. Mašinu uvek napunite

Napunite mašinu za veš jer prazna troši koliko i puna, a program označen sa 1/2 ne štedi 50% nego samo do 30%. Izbegavajte sušač za veš jer je veliki potrošač – bolje je sušiti veš na otvorenom kad god je to moguće.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:net.hr)