USKRŠNJA POGAČA: Ona mora da se nađe na vašoj trpezi za praznike (RECEPT)

jaja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Uskršnja pogača je obavezna na svakoj prazničnoj trpezi a jednostavno se priprema.

Donosimo vam stari recept za najukusniju pogaču kojoj niko neće odoleti, piše stvarukusa.rs

Potrebno vam je:

– 1,5 kg brašna
– 30 g pivskog kvasca
– 4 žumanceta
– 4 kašike šećera
– parče putera
– kora limuna
– žumance
– so
– malo mleka

Priprema:

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava – na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

SAVRŠEN TRIK ZA IDEALNO KUVANA JAJA: Ne morate čak ni da palite RINGLU!

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Ofarbajte jaja LAKOM ZA NOKTE: Najšarenija dekoracija koju ste ikad videli (UPUTSTVO) (VIDEO) (FOTO)

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

(Dnevne.rs/Izvor: glossy.espreso.rs)