Umorni ste, a san vam neće na oči? Ovo su trikovi koji će vas uspavati za nekoliko minuta (INFO)

spavanje
Problem može biti to što ste do malopre gledali u ekran telefona, nešto što ste pojeli za večeru ili jednostavno anksioznost. A najbolji i najbrži način da se rešite anksioznosti jesu vežbe disanja. Otkrivamo vam pet tehnika disanja koje će vas smiriti i omogućiti vam da lakše zaspite.

Ako znate ovaj trik, smršaćete dok pijete kafu! (INFO)

1) SAMO POLAKO

Fokusirajte se na lagano disanje. Udahnite duboko veoma polako, a zatim lagano izdahnite. Duboko disanje smanjuje brzinu otkucaja srca i snižava krvni pritisak, čime se ceo organizam umiruje. Lezite u krevet i dišite ovako oko 10 minuta, pa ćete ubrzo i zaspati.

[adsenseyu1]

2) TEHNIKA 4-7-8

Prema doktoru Endrjuu Vejlu sa Centra za integrativnu medicinu u Arizoni, vežbe disanja za opuštanje poznate su i kao „4-7-8 vežbe“ i možete ih raditi pre spavanja. Kako biste se opustili, sedite na krevet u turski sed, vrh jezika prislonite uz nepce, zatvorite usta i udahnite kroz nos brojeći do 4. Zatim zadržavajte dah sedam sekundi, pa izdahnite na usta brojeći do osam. Ponovite ovo bar četiri puta.

3) TRADICIONALNO MEDITATIVNO DISANJE

Kroz svoje istraživanje, neurolog i stručnjak za meditaciju Katerin Ker otkrila je da je fokusiranje na disanje prva neophodna komponenta za dobru meditaciju. Potrebno je da se povežete sa protokom vazduha, da budete svesni kojim putem prolazi kroz organizam. Na taj način napeti mišići će vam se opustiti, a nestaće i negativne i uznemirujuće misli. Dišite na ovaj način osam do 10 minuta.

4) SMENJUJTE NOZDRVE

Šodana je jedna od najčešćih vrsta pranajame ili kontrole disanja u jogi. Prilikom šodane disanje kontrolišete tako što na jednu nozdrvu udišete, a na drugu izdišete. Smatra se da telo i mozak na taj način stiču osećaj ravnoteže i neutralnosti.

[adsenseyu1]

Disanje na usta podsvesno šalje signal mozgu da smo pod stresom, dok disanje na nos šalje signale da smo opušteni. Sedite tako da vam bude udobno, ispravite leđa, pa začepite jednu nozdrvu, a kroz drugu udahnite. Zatim začepite drugu nozdrvu, pa kroz prvu izdahnite. Sve vreme držite oči zatvorene.

5) DUPLO DUŽI IZDAH

Mnoge pranajamske tehnike disanja oslanjanju se na pravilo da izdisanje treba da traje duplo duže od udisanja. Ovakvim disanjem nervni sistem se opušta, a usredsređenost na disanje sprečava nas da mislimo o stvarima koje nam izazivaju nervozu. Lezite na leđa, udišite tri sekunde, pa izdišite šest sekundi i ponavljate to sve dok ne utonete u san.

(Zena)