UKIDA SE PDV NA BEBI OPREMU, ali jedna velika NEPOZNANICA muči roditelje

blizanci

Foto: Prinskrin

Izmenama zakona o porezu na dodatu vrednost i definitivno se ukida povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će primena te odredbe početi verovatno tek od aprila sledeće godine. Do tada bi trebalo da bude doneta odluka o povećanju roditeljskog dodatka.

Vlada Srbije donela je i konačnu odluku o ukidanju povraćaja PDV-a na bebi opremu, što je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji bi trebalo da bude usvojen krejam godine.

[adsenseyu4]

Ipak, kako se navodi u tekstu samog Zakona, ta odluka će se primenjivati od dana početka primene novog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Naime, tim propisom se reguliše visina roditeljskog dodatka, koji bi, zbog ukidanje povraćaja PDV-a za bebi opremu, trebalo da bude povećan.

Visina dodatka znaće se početkom nove godine

Kako je “Blicu” rečeno u ministarstvima finansija i rada, još se ne zna koliko će on iznositi, a o tome bi nešto više trebalo da se zna tokom januara.

– Taj posao bi trebalo da bude okončan do aprila – rekli su nam u Vladi Srbije.

Iako je najava ukidanja povraćaja PDV-a za bebe naišla na negativne reakcije u javnosti, ukoliko bude povećan roditeljski dodatak, to bi trebalo da bude bolja solucija za roditelje.

Naime, pravo na povraćaj PDV-a imali su samo porodice sa ukupnim iznosom primanja do 1,01 miliona dinara godišnje, a roditeljski dodatak biće uvećan svima.

Takođe, građani više neće morati da prikupljaju i čuvaju fiskalne račune, podnose posebne zahteve i predaju ih u filijale poreskih uprava.

[adsenseyu1]

Do 4.000 dinara više?

Ipak, treba sačekati odluke nadležnih ministarstava, nakon čega će se videti za koliki iznos će biti uvećan dodatak koji primaju roditelji dece do najviše dve godine starosti.

Ukidanje povraćaja PDV-a na opremu za bebe najavljeno je pre tri meseca i tada je “Blic” napravio računicu za koliko bi rodteljski dodatak trebalo da bdue povećan.

Prema našim proračunima, porodice sa decom do najviše dve godine starosti mogle bi da dobiju 4.000 dinara više. Naime, iznos refundacije PDV za opremu za bebe u 2016. godini je 241.250.311 dinara. Kada se ova cifra podeli sa 60.000, za koliko se dece trenutno u Srbiji isplaćuje roditeljski dodatak, ispada da će dodatak za svako dete biti veći za 4.000 dinara.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Nataša Latković,Blic.rs)

[adsenseyu2]